Υπ. Πολιτισμού: Εντός του 2024 η ολοκλήρωση των εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Εξανεμίστηκαν οι όποιες ελπίδες για επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας σύντομα, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, ανέφερε πως “οι εργασίες για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024”.

Όπως εξηγεί το Υπουργείο, η μουσειογραφική μελέτη που περιλαμβάνει και την έκθεση της περίφημης Κόρης της Θήρας, οι εργασίες επανέκθεσης του μουσείου, αλλά και μικρής κλίμακας κτηριολογικές επεμβάσεις περιλαμβάνονται στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2022 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τίτλο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ”, με συνολικό προϋπολογισμό 630.000 ευρώ. Από τον προϋπολογισμό της σύμβασης, στο υποέργο του Μουσείου Θήρας αφορά το ποσό των 39.000 ευρώ, ενώ από πιστώσεις του ΥΠΠΟ έχουν δαπανηθεί για το συγκεκριμένο έργο από τον Δεκέμβριο του 2020 έως σήμερα 170.000 ευρώ.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Όσον αφορά στην Κόρη της Θήρας που αναμένεται να είναι το κεντρικό έκθεμα του Μουσείου όταν τελειώσουν οι εργασίες ανακαίνισης, το Υπουργείο θυμίζει ότι εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό, στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι το τέλος της περσινής τουριστικής περιόδου, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Η Κόρη της Θήρας. Ένα αριστούργημα αποκαλύπτεται”. Στη συνέχεια, μαζί με 68 ακόμη αρχαία έργα από Εφορείες Αρχαιοτήτων και Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, παρουσιάστηκε στη Ρώμη, από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, στην περιοδική έκθεση με τίτλο “Η στιγμή και η Αιωνιότητα. Ανάμεσα σε εμάς και τους αρχαίους”, η οποία διοργανώθηκε από το Museo Nazionale Romano της ιταλικής πρωτεύουσας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού υπεραμύνεται μάλιστα της απόφασής του για τη συμμετοχή της Κόρης της Θήρας στην εν λόγω έκθεση, καθώς “ενισχύει τις πολιτιστικές ανταλλαγές Ελλάδας-Ιταλίας και προβάλλει τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, συνέβαλε στην περαιτέρω προβολή και του ίδιου του αριστουργηματικού αυτού έργου και, μάλιστα, σε μία περίοδο που το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας είναι κλειστό λόγω των εργασιών επανέκθεσής του”.

Απαντώντας πάντως στην Ελληνική Λύση σχετικά με την επαναφορά της Δαιδαλικής Κόρης της Θήρας στη Σαντορίνη, το Υπουργείο Πολιτισμού αρκείται στο ότι η περίοδος δανεισμού όλων των εκθεμάτων διαρκεί ως τις 31 Αυγούστου, οπότε και όλα θα επιστραφούν στην Ελλάδα.

Η ερώτηση της Ελληνικής Λύσης εδώ και η απάντηση του Υπουργείου εδώ.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη