Σαντορίνη: Εντυπωσιακό αρχειακό υλικό στην έκθεση “60 χρόνια από τον σεισμό” – Εγκαίνια – Φωτογραφίες

DSC_0434
Εφημερίδα της εποχής

Το 1956 αποτέλεσε για χρόνια ορόσημο για την ιστορία της Σαντορίνης. Όχι μόνο γιατί οι δύο σεισμοί της 9ης Ιουλίου σκότωσαν 53 άτομα, τραυμάτισαν σοβαρά περισσότερα από 100 και προκάλεσαν απίστευτες καταστροφές αλλά και γιατί ήρθαν να “αποτελειώσουν” μια εποχή που είχε τεράστιες δυσκολίες και οικονομικά προβλήματα για τους κατοίκους.

DSC_0432

Πάρα πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί αφήνοντας πίσω τους τα πάντα από τον φόβο πως θα υπάρχει συνέχεια.  Για κάποιους άλλους ο σεισμός αποτέλεσε ένα νέο ξεκίνημα. Ήταν η πρώτη φορά που ακόμα και ο πιο φτωχός θα αποκτούσε σπίτι και οι μεγάλες ανάγκες δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίας για τους πολύπαθους κατοίκους του νησιού.

DSC_0433

Η 9η Ιουλίου 1956 είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων και στη Σαντορίνη θα βλέπουμε πάντα τα αποτελέσματα αυτού του τρομακτικού γεγονότος.

DSC_0439
Φωτογραφία: Κώστας Κωνσταντινίδης

“Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε ή να τον ξεχάσουμε, ακόμα και αν πέρασαν 60 χρόνια από τότε” γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Λευτέρης Ζώρζος, ο οποίος επιμελήθηκε την εντυπωσιακή έκθεση, που εγκαινιάσθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου 2016 στον Πύργο και ήταν αφιερωμένη στη θλιβερή αυτή επέτειο.

Πολύς ο κόσμος που έδωσε το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία οι φωτογραφίες της έκθεσης είχαν πολλά να πουν και πολλές δυσάρεστες στιγμές να φέρουν και πάλι στη μνήμη τους.

60years_provoli_6261
Φωτογραφία: Βάνια Στέφου

Εξαιρετική και η ταινία που προβλήθηκε στη συνέχεια και που περιλάμβανε μια σειρά από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν ως παιδιά και νέοι το σεισμό και ό,τι ακολούθησε.

synthesis_sepia
Σύνθεση φωτογραφιών: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Η ταινία, δημιουργία των Νίκου Κορακάκη και Λευτέρη Ζώρζου, εκτός από τις προσωπικές μαρτυρίες είχε και άφθονο φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές Εμμανουήλ Λιγνού, Δημήτρη Τσίτουρα, Μαρίας Νομικού, Αρχείο Καθολικής Επισκοπής Θήρας, Κυβέλης Μουσούρη, Λευτέρη Ζώρζου. Πολύ ταιριαστή και η εξαιρετική μουσική της Λάουρας Γκίνη, από το original soundtrack “PROMACHOS”.

Η ταινία ήταν αφιερωμένη στον γνωστό θηραίο νομικό, εκδότη και συλλέκτη Μανώλη Λιγνό.

60years_provoli_6301
Φωτογραφία: Βάνια Στέφου

[box style=”0″]

Διάρκεια έκθεσης: 9-24 Ιουλίου, καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00.

[/box]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη