Εντυπωσιασμένοι από τη Σαντορίνη οι Σαουδάραβες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψη της πολυπληθούς σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα,

Από τη Σαντορίνη ξεκίνησε σήμερα (29/5) η τριήμερη επίσκεψη της πολυπληθούς σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, οκτώ υφυπουργούς και αξιωματούχους υπουργείων, κατόπιν επιθυμίας τους να επισκεφθούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ελλάδας για τη μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας. Αντίστοιχη τουριστικού ενδιαφέροντος επίσκεψη είχε οργανωθεί και από τη σαουδαραβική πλευρά στην ιστορική πόλη της Αλ Ούλα, τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία.

Η πολυπληθής σαουδαραβική αποστολή έφτασε με ειδικές πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης λίγα λεπτά μετά τις 12:30, όπου τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης και Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής και ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας.

Πρώτος σταθμός της ξενάγησης ήταν ο Πύργος, απ’ όπου τα μέλη της αποστολής απόλαυσαν την θέα της Καλντέρας, της Οίας, των Φηρών, της Νέας και της Παλιάς Καμένης και της Θηρασιάς. Επόμενος σταθμός ήταν ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου, όπου πραγματοποιήθηκε περιήγηση σε μικρές ομάδες από τουριστικούς οδηγούς, οι οποίοι εξήγησαν στους αξιωματούχους κάθε πτυχή του προϊστορικού οικισμού. Κατόπιν, το κλιμάκιο των υπουργών και υψηλών αξιωματούχων επισκέφτηκε τα Φηρά και περιηγήθηκε στην καλντέρα. Τελευταίος σταθμός ήταν το Αμμούδι, όπου η αποστολή δείπνησε ακριβώς πριν από τη δύση του ηλίου, απολαμβάνοντας το μοναδικό και φημισμένο σε όλο τον κόσμο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων Khalid Al Falih, ο οποίος ηγείται της αποστολής, χαρακτήρισε ως εξαιρετικές χαρακτήρισε τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές, τη διαχείριση ακινήτων και την καινοτομία.

Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και στα Φηρά, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε “μαγεμένος” και ενθουσιασμένος από την “πανέμορφη” Σαντορίνη και έκανε λόγο για εξαιρετική φιλοξενία.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Αύριο, Δευτέρα 30/5, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, με τον Khalid Al Falih να δηλώνει πως περιμένει πολλές αμοιβαίες επενδύσεις. Ειδικότερα, σημείωσε πως ορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες υλοποιούνται ήδη από την επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Μάρτιο και γνωστοποίησε το ενδιαφέρον σαουδαραβικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, εκμυστηρεύτηκε πως ήδη ορισμένοι Σαουδάραβες επιχειρηματίες κατά την περιήγησή τους στη Σαντορίνη, του εξέφρασαν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την Τρίτη 31/5 θα πραγματοποιηθεί η 5η Σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του υφυπουργού Κ. Φραγκογιάννη και του Σαουδάραβα υπουργού Επενδύσεων Khalid Al Falih. Η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τους δύο υπουργούς καθώς και Συμφωνίας που άπτεται της υλοποίησης οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων EMC.

Α. Γεωργιάδης: Απεριόριστα τα πράγματα που η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία μπορούν να κάνουν από κοινού
Σε δήλωσή του από τη Σαντορίνη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας. Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας, εστίασε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, τη γεωργία, την περιβαλλοντική πολιτική, την ψηφιοποίηση, ναυτιλία. Σημείωσε πως μερικές επενδύσεις έχουν ήδη αρχίσει από την επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία, της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος τον Μάρτιο και προσέθεσε πως μερικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους στην Αθήνα και άλλες θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία επανοικοδόμησης της διμερούς σχέσης. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών να φιλοξενήσουν την σαουδαραβική επιχειρηματική αποστολή στη Σαντορίνη.

Κ. Φραγκογιάννης: Ελλάδα και Σαουδική Αραβία κεφαλοποιούν τις σχέσεις τους
“Κεφαλαιοποιούμε τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας με μεγαλύτερη συνεργασία”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, προσθέτοντας πως “προσβλέπουμε να υλοποιήσουμε τα μεγάλα σχέδια και το όραμα που έχουν οι δύο χώρες”.

Σ. Ζαχαράκη: Προτεραιοποιούμε το θέμα των απευθείας συνδέσεων από τη Σαουδική Αραβία
“Ο τουρισμός έπαιξε και παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το επιχειρηματικό φόρουμ, με μια μεγάλη αποστολή ανθρώπων οι οποίοι ενδιαφέρονται και στο κομμάτι των επενδύσεων και στο κομμάτι της ενίσχυσης των τουριστικών ροών από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα. Είναι κάτι που επιθυμούμε πάρα πολύ. Προφανώς, προτεραιοποιούμε το θέμα των απευθείας συνδέσεων από τη Σαουδική Αραβία. Είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε για το 2023” τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα χαρούμενη “που βλέπουμε ότι και φέτος οι αριθμοί αφίξεων από τη Σαουδική Αραβία είναι αρκετά ικανοποιητικοί για τώρα” και εξέφρασε την ελπίδα ότι η αύξηση θα είναι εκθετική και πως αυτό θα αφορά όλες τις εθνικότητες “οι οποίες επιλέγουν την πανέμορφη χώρα μας”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη