Εορτασμός της Αγίας Αικατερίνας Οίας

Επετειακό χαρακτήρα θα έχει φέτος ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνας Οίας, καθώς συμπληρώνονται 300 χρόνια από την επιζωγράφιση των φορητών ιερών εικόνων του ξυλόγλυπτου τέμπλου της, οι οποίες ζωγραφίστηκαν από τον Χριστόδουλο Καλέργη το 1722.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνας Οίας ιδρύθηκε πριν από 400 χρόνια και είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς του νησιού, ο οποίος παρά τους σεισμούς στέκει ολόρθος. Είναι Πατριαρχικός και Σταυροπηγιακός ναός, για τον οποίο έχουν εκδοθεί τέσσερα Πατριαρχικά σιγίλλια του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Κατά την ανακαίνιση του ναού το 1721 τοποθετήθηκε ξυλόγλυπτο τέμπλο, επί του οποίου τοποθετήθηκαν τέσσερις δεσποτικές εικόνες, καθώς και 13 εικόνες στο “Δωδεκάορτο”. Αγιογράφος των εικόνων αυτών υπήρξε ο Χριστόδουλος Καλέργης από τη Μύκονο, του οποίου το ζωγραφικό έργο (τοιχογραφίες και φορητές εικόνες) βρίσκονται κυρίως στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο.

Απόψε, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στον ναό θα τελεστεί ο Εσπερινός στις 17:00, ενώ το πρωί της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία.

Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και ο συγγραφέας των βιβλίων για την Αγία Αικατερίνα Οίας και για τον Χριστόδουλο Καλέργη, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος και θα μιλήσει για την ιδιαίτερη αξία των εικόνων, καθώς έγιναν κατά τα έτη της τουρκοκρατίας και υπό φραγκική διοίκηση.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη