20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Χαρδαλιάς: Επαναλειτουργία γυμναστηρίων – Μείωση τηλεργασίας στο 25%

Έρχεται νέο ηλεκτρονικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης ανά περιοχή - Τι μέτρα θα εφαρμόζονται τοπικά όταν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων

Share

Την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31/5 καθώς και το άνοιγμα των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής μειώνεται στο 25% (από 50%) η τηλεργασία στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:

– Η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από 31/5. Όπως είπε ο κος Χαρδαλιάς θα ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

– Η χρήση των γηπέδων 5×5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από τις 31/5 από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγους εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.

– Η έναρξη των αθλητικών διοργανώσεων εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων με προϋποθέσεις: Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα με rapid test ή PCR, ηλεκτρονικές εγγραφές χωρίς απονομές, χωρίς θεατές με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6.

Photo by Mark Bertulfo on Unsplash

Περαιτέρω, τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν και αποφάσισαν οι εκλογές, καθώς και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις αιρετών εκπροσώπων να διενεργούνται δια ζώσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα 150. Στις περιπτώσεις που τα μέλη είναι 150 και άνω, τόσο οι εκλογές όσο και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις, θα γίνονται με ψηφιακά μέσα. Επιπλέον η επιτροπή των επιδημιολόγων εισηγήθηκε την εξαίρεση, από την παρούσα, των εκλογικών διαδικασιών που ήδη έχουν εκκινήσει με φυσική επιστολική ψήφο και έχουν υποβληθεί και εγκριθεί βέβαια τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας, μεταφοράς εμπορευμάτων, επιβατών καθώς και να επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών για την απόκτηση ΠΕΙ και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές, με τήρηση των αποστάσεων, της χωρητικότητας του 50% και των υγειονομικών μέτρων. Για περαιτέρω ζητήματα, θέματα που αφορούν σε πρωτόκολλα των υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, θα υπάρξει ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία.

Νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης
Παράλληλα ο κος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 31/5 ενεργοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των ξένων αρχών, για την πορεία της πανδημίας τόσο σε επίπεδο επικράτειας όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr αλλά και στις ιστοσελίδες της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί τέσσερις κρίσιμους δείκτες:

1) τον δείκτη θετικότητας (δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή)
2) τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
3) την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
4) και τέλος το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας με τουλάχιστον μια δόση.

“Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη από την ομάδα των επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα που θα λαμβάνονται κατά τόπους σε σημαντική αύξηση κρουσμάτων
Επιπλέον ο κος Χαρδαλιάς παρουσίασε τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα (00:00) μέχρι τις 06:00 το πρωί.
2. Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ θα τηρούνται οι παρακάτω υγειονομικοί όροι:
– απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες κλπ.
4. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
5. Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια (έως 6 άτομα).
6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση τις κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

“Πιστεύουμε ότι με όπλο μας τον εμβολιασμό, τα πολλά τεστ και τη διαφάνεια γύρω από τα στοιχεία θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι ώστε να υποδεχτούμε τους τουρίστες μας με ασφάλεια αλλά και με υπευθυνότητα. Έτσι ώστε τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της χώρας να αισθάνονται αλλά και κυρίως να είναι ασφαλείς”, σημείωσε ο κος Χαρδαλιάς.

Ο κος Χαρδαλιάς στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για κάποιες περιοχές της χώρας στις οποίες το ιικό φορτίο έχει παρουσιάσει αύξηση, παρότι, όπως επισήμανε, η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες 5 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Δήμο Ρόδου κατά 43%, στον Δήμο Μυτιλήνης κατά 36% και στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στον Δήμο Τροιζηνίας, όπου -παρά τον μικρό αριθμό τους- τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στον Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169 (αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία εικοσιτετράωρα της τάξης του 26%). Ο κος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και έκανε θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ακόμη υπενθύμισε ότι η Επιτροπή των Επιδημιολόγων συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη για τη διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι βασικές παράμετροι βάσει των οποίων λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις δίνονται ως εξής:

• 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• 14ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Δείκτης θετικότητας ελέγχων
• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή των κρουσμάτων
• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
• Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
• Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
• Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
• Πληρότητα συστήματος υγείας στην ευρύτερη περιοχή
• Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών και η στεγανοποίησή τους
• Ανάλυση του ρυθμού και του αριθμού των μεταλλάξεων στην κάθε περιοχή

Όπως είπε, η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση όλων των ανωτέρω δεικτών και πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και δήμου ανά την επικράτεια.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Βήμα-βήμα τα επόμενα ανοίγματα
“Συνεπείς, όμως, ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων πρέπει να είμαστε όλοι μας. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και να θεωρήσουμε εσφαλμένα ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί χάρη στο πρόγραμμα εμβολιασμού, που προχωράει σε όλη τη χώρα, αλλά και στην τήρηση των μέτρων. Και έτσι πρέπει να διατηρηθεί. Γιατί, μέχρι να ολοκληρωθεί το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα ατομικής προστασίας αποτελούν την απόλυτη μοναδική ασπίδα μας απέναντι στον ιό”, σχολίασε ο κος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι βήμα- βήμα, τα δεδομένα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και συζητούνται με την επιτροπή. “Δεν μπορούμε να σας πούμε από τώρα αν μέσα στον Ιούνιο θα συμβεί το ένα ή το άλλο, δεν έχει αξία να εκφέρουμε ο καθένας την άποψή μας για το τι θα θέλαμε να συμβεί. Προφανώς θέλουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς μεγάλο ρίσκο, να έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που σιγά σιγά αρχίζουμε να ξεπερνάμε”, τόνισε.

Ειδική αναφορά για τη μουσική στους χώρους εστίασης
Ο κος Χαρδαλιάς τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, απαντώντας σε ερώτηση που έκανε λόγο για “αντάρτικο” κάποιων επιχειρηματιών. Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά επικίνδυνες “λογικές αντάρτικου” στο θέμα της μουσικής την στιγμή που όπως είπε, η πορεία της πανδημίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά ταυτόχρονα και σε μία κρίσιμη καμπή.

“Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό σημείο, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλοι να χαλαρώσουμε, να βρεθούμε με τους οικείους μας, με τους φίλους μας, να ακούσουμε μουσική να χορέψουμε. Βήμα-βήμα. Δεν μπορούμε να συζητάμε λογικές αντάρτικου την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει τεράστιες θυσίες, έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα. Υπάρχουν νόμοι και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν”, επισήμανε μεταξύ άλλων, ενώ προσέθεσε ότι αν θεωρούν κάποιοι ότι “μέσα από τη λογική του αντάρτικου θα πρέπει να τινάξουν στον αέρα όλη τη στρατηγική που έχει ακολουθηθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό”.

“Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Η μουσική δεν κολλάει, η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και από όλους τους λοιμωξιολόγους. Δεν είναι σύμπτωση το ότι ομόφωνα η επιτροπή των επιδημιολόγων εκφράζει τους ενδοιασμούς σε σχέση με τη χρήση της μουσικής”, επισήμανε. “Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει είμαι αναγκασμένος αν τραγουδήσω να έχω μεγαλύτερα σταγονίδια και να επηρεάσω τους διπλανούς μου. Αν δεν ακούω καλά να φωνάζω δυνατότερα, άρα εκφέρω περισσότερα σταγονίδια. Η μουσική είναι συνδυασμένη με τον χορό, χορός σημαίνει μη τήρηση μέτρων, αποστάσεων. Επίσης η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ, το αλκοόλ δημιουργεί κάποιες καταστάσεις οι οποίες είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων”, υπογράμμισε.

“Προφανώς και δεν κολλάει η ίδια η μουσική, βοηθάει όμως στη διασπορά και μεγαλώνει το ρίσκο της διασποράς του ιού. Αυτή είναι η πραγματικότητα”, κατέληξε ο κος Χαρδαλιάς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη