Επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα αεροπορικά εισιτήρια

Στο μέτρο συμμετέχουν η Aegean, η Sky Express και η Astra Airlines

Στα βασικά σημεία της πλήρους, πλέον, λειτουργίας του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) για τη μετακίνηση των πολιτών και την επιδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και την επέκτασή του στις εμπορικές κινήσεις της Κρήτης και στα ταξίδια με αεροπλάνο, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα (20/5) στην Αθήνα. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέλυσε ιδιαίτερα και τον αντίκτυπο του μέτρου στη μείωση των τιμών των καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της χώρας.

Η νησιωτική πολιτική είναι μια αναγκαία πολιτική κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. Κανένας πολίτης στη χώρα μας δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Η νησιωτική πολιτική δεν είναι ένα μόνο μέτρο, αλλά αφορά ένα πλέγμα δράσεων, πρωτοβουλιών και θεσμικών παρεμβάσεων τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, ενώ συμπλήρωσε:

“Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένας θεσμός που δεν επιβλήθηκε από έξω. Επιβλήθηκε από τα κάτω, από τους νησιώτες. Είναι μια θεσμική παρέμβαση που σχεδιάστηκε από την Κυβέρνηση για να απαντήσει στις ανάγκες των νησιών. Είναι το μέτρο με το οποίο αντισταθμίζεται το κόστος μεταφοράς των επιβατών με το κόστος και των εμπορευμάτων, σε σύγκριση με το κόστος μεταφοράς στη χερσαία Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση των νησιωτών στην πρόσβασή τους στην ηπειρωτική χώρα, αλλά ταυτόχρονα, και στα γύρω νησιά, εξαλείφεται το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των νησιωτικών επιχειρήσεων και τους δίνει αναπτυξιακές δυνατότητες για να μπορέσουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, δίνει προοπτικές στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ενώ κάνει τα προϊόντα των νησιών πιο ελκυστικά και πιο ανταγωνιστικά”.

Στόχος είναι το μέτρο συνεχώς να εξελίσσεται ώστε να αντεπεξέρχεται στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, οι οποίοι το έχουν αγκαλιάσει, δήλωσε ο κος Σαντορινιός, επισημαίνοντας παράλληλα πως το ΜΙ έχει τρεις πυλώνες: μετακίνηση πολιτών, μεταφορά προϊόντων, επιδότηση μεταφοράς καυσίμων, και έναν κανόνα: την εξίσωση του κόστους μεταφοράς από και προς τα νησιά, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι του μέτρου της επιδότησης του κόστους μετακίνησης είναι όλοι οι κάτοικοι των νησιών (πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας) καθώς και οι αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, το επικουρικό ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που διαμένουν στα νησιά, αλλά και μέλη αθλητικών νησιωτικών Σωματείων.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η ανταπόκριση στο μέτρο είναι πολύ μεγάλη: 200.000 πολίτες έχουν εγγραφεί και έχουν λάβει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη, ενώ καθημερινά καταγράφονται 1.000 με 1.500 εγγραφές. Το ποσό επιδότησης, μέχρι σήμερα, έχει υπερβεί τα 6 εκ. €.

Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή και γίνεται μέσω του www.metaforikoisodynamo.gr. Με τους κωδικούς του TAXIS και καταχωρώντας κάποια πληροφοριακά στοιχεία και τον λογαριασμό στον οποίο θα επιστρέφονται τα χρήματα, ενεργοποιείται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη (ΜΑΝ), ο οποίος χρησιμοποιείται κάθε φορά που εκδίδεται ένα εισιτήριο.

Παραδείγματα

 • Σύρος-Πειραιάς: κόστος 33 ευρώ, επιστρέφονται 19,31 ευρώ. Επιστροφή περίπου 58%. Για ταξίδι με κλίνη, από το κόστος των 49,5 ευρώ, επιστρέφονται 35,81, περίπου το 72% και για ταξίδι με ταχύπλοο από το κόστος των 47,7 ευρώ επιστρέφονται τα 34 ευρώ, περίπου 71%.
 • Κάρπαθος-Πειραιάς: Από το κόστος των 63,5 ευρώ, επιστρέφονται 24,66, περίπου το 39%. Για ταξίδι με κλίνη, από το κόστος των 78 ευρώ, επιστρέφονται τα 39,16, περίπου το 50%.

Το ΜΙ για τις νησιωτικές επιχειρήσεις

Επιλέξιμες είναι οι πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 40 εκ. ευρώ. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις των νησιών που ασχολούνται με την παραγωγή, το εμπόριο, τη βιομηχανία, την εστίαση, τον τουρισμό αλλά και την ανακύκλωση.

Υπολογίζεται ότι οι νησιωτικές επιχειρήσεις, που συμμετέχουν στο μέτρο, δαπανούν περίπου 6 εκ. ευρώ για μεταφορά προϊόντων από και προς τα νησιά. Με το ΜΙ το ποσοστό επιστροφής για το σύνολο των μεταφορικών εξόδων των επιχειρήσεων κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 44%, γεγονός που δίνει πραγματική ανάσα στις επιχειρήσεις.

Παραδείγματα:

 • Επιχείρηση στη Χίο με παραστατικά δαπανών συνολικής επιλέξιμης αξίας 1.313 ευρώ, έλαβε αντιστάθμιση 1.200 ευρώ. Ποσοστό επιστροφής, 91,5%.
 • Επιχείρηση στη Λήμνο με παραστατικά δαπανών επιλέξιμης αξίας 1.788 ευρώ, έλαβε αντιστάθμιση 1.096 ευρώ, ποσοστό 60%.
 • Επιχείρηση στο Καστελόριζο, με παραστατικά δαπανών για επαγγελματικά της οχήματα, συνολικού ύψους 1.364,5, έλαβε αντιστάθμιση 656 ευρώ, ποσοστό 48%.

Το ΜΙ στα καύσιμα

Στο μέτρο έχει ενταχθεί και η μεταφορά στρατηγικών φορτίων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της χώρας μας, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος ζωής των νησιωτών αλλά και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις. Στόχος είναι η μείωση του κόστους της αμόλυβδης βενζίνης και του diesel.

Πιλοτικά έχει ξεκινήσει σε 34 μικρά και απομακρυσμένα νησιά και η χρηματοδότηση γίνεται με βάση την απόσταση από το διυλιστήριο, τη διαθεσιμότητα εγκαταστάσεων αποθήκευσης στο νησί και το μέγεθος της αγοράς του.

Παραδείγματα:

 • Στην Κάρπαθο την ημέρα εφαρμογής του μέτρου, από 1,88 που ήταν η αμόλυβδη, πήγε 1,68.
 • Στην Κάσο, από 2,02 πήγε 1,82.
 • Στη Σαμοθράκη, από 1,786 πήγε 1,544
 • Στη Φολέγανδρο από 1,897 πήγε 1,698.
 • Στη Σίφνο, από 1,89 πήγε 1,70.

Τα επόμενα βήματα

 1. Από σήμερα το μέτρο επιδότησης επεκτείνεται και στα αεροπορικά εισιτήρια των επιβατών. Οι δικαιούχοι δε χρειάζεται να κάνουν καμία επιπλέον διαδικασία: όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι χρησιμοποιούν το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη στο σύστημα κρατήσεων των αεροπορικών εταιρειών και η επιδότηση θα είναι αντίστοιχη στο μέγιστο της επιδότησης για την αντίστοιχη ακτοπλοϊκή μεταφορά, δηλαδή για εισιτήριο με καμπίνα β’ θέσης, για αποστάσεις άνω των 80 ναυτικών μιλίων και εισιτήριο της θέσης ταχυπλόου, κάτω των 80 ναυτικών μιλίων. Στο μέτρο συμμετέχουν η Aegean, η Sky Express και η Astra Airlines.
 2. Η πιλοτική εφαρμογή για τα καύσιμα λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Με τις απαραίτητες διορθώσεις που θα προκύψουν και σε συνεργασία με τους φορείς των καυσίμων, από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα επεκταθεί η επιδότηση του κόστους μεταφοράς των καυσίμων και σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.
 3. Επέκταση της κάλυψης του κόστους μεταφοράς των προϊόντων από και προς το νησί της Κρήτης. Από 1/7/2019, μία σειρά από προϊόντα και επιχειρήσεις της Κρήτης, θα είναι επιλέξιμα για το μέτρο της μεταφοράς προϊόντων από και προ το νησί της Κρήτης, στο πλαίσιο του ΜΙ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here