Επίκαιρο όσο ποτέ το βιβλίο “Η δημιουργία του Αιγαίου – Από την ποίηση στις γεωεπιστήμες”

Μια γεωλογική προσέγγιση, από τον πόνο του νου του Ξενοφάνη Κολοφώνιου μέχρι το "Άξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη - Από τον καθηγητή Σπύρο Παυλίδη, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ)

Σε μια προσπάθεια για μικρή αλλαγή του κλίματος που μας βαραίνει όλους αυτές τις ημέρες, από τις σκληρές σκηνές της ανθρώπινης τραγωδίας που ζουν οι λαοί της Τουρκίας και της Συρίας εξαιτίας του πρόσφατου μεγάλου σεισμού, αναζητήσαμε το βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρου Παυλίδη, με τίτλο “Η δημιουργία του Αιγαίου – Aπό την ποίηση στις γεωεπιστήμες”, που εκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες από τις Εκδόσεις Γερμανός.

Πρόκειται για μια έκδοση που συνδυάζει την ποίηση με τη γεωλογία, τον μύθο και τη φιλοσοφία με τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις. Δίνει ακόμη εκλαϊκευμένα τις απαραίτητες γνώσεις για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια γενικά και ειδικότερα για τη χώρα μας, την εξέλιξη της Γης και του Ανθρώπου, την ολιστική αντίληψη για τον πλανήτη μας, τη γένεση του Αιγαίου από την ανάδυση της Αιγηίδας από τα νερά της Τηθύος θαλάσσης και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε σ’ αυτόν τον σκληρό και όμορφο τόπο, ακολουθώντας τα βήματα της “Γενέσεως” του “Άξιον Εστί” του μεγάλου μας ποιητή, υμνητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη και άλλων ποιητών, σε ένα αρμονικό σύνολο.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Στα κεφάλαια του βιβλίου περιλαμβάνονται οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

1. Η Φιλοσοφία της Φύσης και η Σύγχρονη Επιστήμη
2. Κοσμογονικό: Η Δημιουργία του Κόσμου και της Γης
3. Ύλη για το Πλάσιμο της Γης
4. Ωκεανοί: Η Δημιουργία της Θάλασσας και του Αέρα
5. Η Δημιουργία Ζωής. Τα Ασήμαντα Σημαντικά
6. Ο Άνθρωπος
7. Ζωή και Θάνατος. Μια Διαρκής Μεταβολή
8. Ο Δυναμικός μας Πλανήτης. Βουνά, Σεισμοί και Ηφαίστεια
9. Η Γένεση του Αιγαίου
10. Αιγαίο, Αγώνες και Πολιτισμός

Η ανάγνωσή του, θα αποτελέσει μια διαφορετική, γαλήνια νότα για τις φυσικές διεργασίες του πλανήτη μας, αργές ή βίαιες, και ειδικότερα για τις γεωλογικές διεργασίες της ορεινής και νησιώτικης πατρίδας μας και τα ρήγματά της, που τόσο (ξανα-)συζητήθηκαν αυτές τις μέρες.

Ας μην ξεχνάμε ότι “Ο πολιτισμός μας κάνει ένα ανόητο λάθος όταν διατηρεί αποστάσεις μεταξύ επιστήμης και ποίησης: και τα δύο είναι εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δούμε καλύτερα την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου”, όπως γράφει ο Ιταλός θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας Carlo Rovelli.

Επίσης, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει “Ένα τοπίο δεν είναι όπως το αντιλαμβάνονται μερικοί, κάποιο, απλώς, σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη. Τα φυσικά στοιχεία, οι βράχοι, τα δένδρα, οι θάλασσες, που φλέγονται κάτω από τον ίδιο ήλιο και κατοικούνται από τις ίδιες υπερφυσικές δυνάμεις.”

Τόσο ο ποιητής όσο κι ο επιστήμονας έχουν ως αντικείμενο πραγμάτευσής τους τον άνθρωπο και τη Φύση. Κινητήρια δύναμή είναι ένα “γιατί”, μια εσωτερική ανάγκη αναζήτησης.

“Ένα χρέος πρέπει να βαραίνει κάθε ολοκληρωμένο επιστήμονα. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα, στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας, ο σημερινός επιστήμονας είναι πλέον ανάγκη να στοχάζεται πάνω στην ειδικότητά του, αλλά και πέραν αυτής, για τις νέες ιδέες που απορρέουν από την επιστήμη του, για παλιά και νέα προβλήματα που απασχολούν την ανθρώπινη σκέψη. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να αποκτήσει τις εμπειρίες από τις προσπάθειες της επιστημονικής έρευνας”, αναφέρει ο συγγραφέας.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για παραγγελία από το Atlantea eShop εδώ. Η παράδοση στη Σαντορίνη είναι όπως πάντα δωρεάν, ενώ για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα το κόστος αποστολής είναι 3,47 ευρώ.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη