Επιλεγμένες εκδόσεις για τη Σαντορίνη στο eshop του Atlantea

Με τέσσερις εκλεκτές εκδόσεις εμπλουτίστηκε πρόσφατα η ενότητα “Βιβλία” του ηλεκτρονικού καταστήματος που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες να λειτουργεί από το Atlantea. Πρόκειται για εκδόσεις από το Αρχείο Θηραϊκών Μελετών – Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα με έντονο άρωμα Σαντορίνης, υπό την επιμέλεια του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης Δημήτρη Τσίτουρα.

Σαντορίνη μέχρι το 1956 μέσα από cartes-postales
Μια δίγλωσση (αγγλικά-ελληνικά) έκδοση 400 σελίδων, με ισάριθμες καρτ ποστάλ που απεικονίζουν τη Σαντορίνη μέχρι το 1956, χρονιά του τελευταίου καταστροφικού σεισμού που έπληξε το νησί.
Δείτε περισσότερα εδώ.

Nelly’s Σαντορίνη 1925-1930
Η πέμπτη και τελευταία έκδοση του νοσταλγικού άλμπουμ που είναι αφιερωμένο στις απαράμιλλες φωτογραφίες της Σαντορίνης μέσα από τον φακό της διεθνούς φήμης Ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s (Νέλλη Σουγιουλτζόγλου), με κείμενα των Γιάννη Τσαρούχη, Δημήτρη Τσίτουρα, Άλκη Ξανθάκη και σχολιασμό φωτογραφιών από την Καδιώ Κούμβα. Μέσα από τις 255 σελίδες του, το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει τη γυναίκα που κρύβεται πίσω από το φαινόμενο Nelly’s και να κατανοήσει τη σημασία των φωτογραφιών της για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Δείτε περισσότερα εδώ.

Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα
Ένα συλλεκτικό άλμπουμ που εκδόθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης από τη συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα που φιλοξενήθηκε το φθινόπωρο του 2019 στο Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138, στην Αθήνα. Στην έκθεση παρουσιάστηκε μόνο μια επιλογή από 84 πίνακες από τον συνολικό αριθμό των 185 που περιέχει αυτό το άλμπουμ. Κάθε πίνακας της συλλογής, συνοδεύεται από μια σύντομη βιογραφική σημείωση και ένα πορτρέτο του καλλιτέχνη και καλεί τον αναγνώστη να αφήσει τη φαντασία να περιπλανηθεί και να εξερευνήσει το παλιό λιμάνι και τα στενά δρομάκια των Φηρών, καθώς και την Οία, το Ακρωτήρι και το Αμμούδι, τοπία των οποίων το φως και τα χρώματα μαγεύουν επισκέπτες και καλλιτέχνες για δεκαετίες. Διάσημοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Δήμος Μπράισσας, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου και νεότεροι όπως ο Όπυ Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που ο καθένας, από τη δική του άποψη, απεικονίζει το ηφαιστειακό νησί της Σαντορίνης, με πολλούς διαφορετικούς αλλά αρμονικούς τρόπους.
Δείτε περισσότερα εδώ.

Δεσμοί αίματος και εξ αγχιστείας συγγένειες στο Αιγαίο 14ος-20ός αιώνας
Ο συγγραφέας Γιάννης Κηπουρός (ιστορικός) σχολιάζει τα 176 γενεαλογικά δέντρα της Σαντορίνης, έγγραφα που φυλάσσονται στο Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής του νησιού εδώ και περίπου 170 χρόνια, είναι γραμμένα στο χέρι από ιερείς της Επισκοπής και σώζουν έναν πολύτιμο ονοματολογικό θησαυρό. Ονόματα που απαντούν στη Σαντορίνη αλλά και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, κυρίως δυτικής προέλευσης -όχι όμως χωρίς εξαιρέσεις- συνιστούν αδιάψευστη μαρτυρία για την παρουσία ανθρώπων που επέλεξαν “το νησί της λάβας” ως τόπο εγκατάστασης. Πολλοί από αυτούς έζησαν στη Σαντορίνη μέχρι το τέλος της ζωής τους. Στο μεταξύ, παντρεύτηκαν, δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά και απέκτησαν απογόνους. Αυτοί με τη σειρά τους απέκτησαν τους δικούς τους, παιδιά και εγγόνια, έτσι που ακόμα και σήμερα τα ονόματά τους ηχούν για να θυμίζουν ένα μικρό, όμως σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας του νησιού.
Δείτε περισσότερα εδώ.

Δείτε την πλούσια συλλογή βιβλίων για τη Σαντορίνη που φιλοξενεί το eshop του Atlantea εδώ.



Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη