20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ: Επιλύεται το θέμα των σκουπιδιών της Σαντορίνης

Share

Με αποφάση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σαντορίνης συνολικού ύψους 3,1 εκ. €.

Το έργο περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (απαλλοτριώσεις, διαμόρφωση εδάφους, στεγανοποίηση, φυτεύσεις, περίφραξη, κτλ.) για την πλήρη αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και την εναρμόνιση με τους ισχύοντες εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς, έτσι ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση που αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η ένταξη επίσης περιλαμβάνει τον εξοπλισμό συλλογής, δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, εξοπλισμό για την προώθηση της ανακύκλωσης, καθώς και καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη σκοπιμότητα και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Με άλλες αποφάσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 τα εξής έργα:
– Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση «Αλμυρός» Ίου (902 χιλ. €)
– Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση «Τσιγκούρα» Σικίνου (277 χιλ. €)

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τα τρία αυτά έργα (Σαντορίνης, Ίου, Σικίνου) εντάσσονται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που υπάρχουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και τη λειτουργία προγράμματος διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, με σκοπό τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την εξασφάλιση του μεγίστου δυνατού χρόνου λειτουργίας των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, στους οποίους θα γίνεται απόθεση μόνο των απορριμμάτων τα οποία δεν δύνανται να επεξεργαστούν και να ανακυκλωθούν.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Συμπληρωματική ενημέρωση 28 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον Δήμο Θήρας ανακοινώνεται πως ένα εκ των σημαντικότερων προβλημάτων της Σαντορίνης, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οδεύει προς την λύση του. Η πρόταση του Δήμου  Θήρας για Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και για την Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση Αλωνάκι ύψους 3,1 εκατ. ευρώ εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013. Επιπρόσθετα εκκρεμεί η αξιολόγηση της πρότασης του Δήμου Θήρας για την «Εφαρμογή προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης του Δήμου Θήρας» ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Προσωπική δέσμευση του Δημάρχου Θήρας ήταν η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με μεθοδικότητα και συγκεκριμένες κινήσεις τα τελευταία 2 χρόνια, η Σαντορίνη εξασφαλίζει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία είναι η πλέον φιλική προς το περιβάλλον, με κύριο άξονα την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη