Χειμερινό ηλιοστάσιο: Επίσημη έναρξη του χειμώνα και η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Θα συμπέσει σχεδόν με τους τελευταίους φετινούς διάττοντες Αρκτίδες

Στο χειμερινό ηλιοστάσιο θα βρεθεί ο Ήλιος το απόγευμα της Τρίτης 21/12, περίπου στις 18:00, κι έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. Μάλιστα το χειμερινό ηλιοστάσιο θα συμπέσει σχεδόν με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο “έδαφος”, μέχρι να φτάσουμε στην εαρινή ισημερία, οπότε το φως και το σκοτάδι θα έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν “πέφτει” πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ 20-23 Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α.

Αρκτίδες, τα τελευταία “πεφταστέρια” του έτους
Το βράδυ της Τρίτης 21/12 πρόκειται να κορυφωθούν οι Αρκτίδες, μια σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν 5-10 μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.

Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξ ου και το όνομά τους. Επειδή όμως έχει προηγηθεί πανσέληνος στις 19/12, ο ουρανός δεν θα είναι αρκετά σκοτεινός για καλή παρατήρηση, καθώς το φωτεινό φεγγάρι θα “επισκιάσει” τα περισσότερα μετέωρα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη