20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Επιστροφή στη Σαντορίνη” από τον Άλκη Βολιώτη

Share

Η Εστία Πύργου Καλλίστης παρουσιζάζει για πρώτη φορά στη Σαντορίνη τη δουλειά του Έλληνα ζωγράφου, φωτογράφου και συντηρητή Άλκη Βολιώτη. Η έκθεση που αποτελείται από φωτογραφικά και ζωγραφικά έργα έχει τίτλο “Επιστροφή στη Σαντορίνη”.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 31 Ιουλίου, ώρα 21:00, στον εκθεσιακό χώρο της κεντρικής πλατείας του Πύργου.

Ο Άλκης Βολιώτης αποτελεί μια μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη-συντηρητή. Η “σχέση” με τη Σαντορίνη ξεκίνησε το μακρινό 1971 όταν ως νεαρός συντηρητής έφτασε στο νησί για να δουλέψει στην ανασκαφή του Σπυρίδωνα Μαρινάτου, στο πλάι του σπουδαίου συντηρητή Τάσου Μαργαριτώφ. Σε ολόκληρη την Ελλάδα εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνο τέσσερις διπλωματούχοι συντηρητές (Μαργαριτώφ, Μπαλτογιάννης, Ζαχαρίου και Κολέφας) αλλά τα σπουδαία ευρήματα στο Ακρωτήρι έφεραν την ανάγκη δημιουργίας σχολής συντήρησης αρχαιοτήτων. Ο Βολιώτης θα φτάσει το καλοκαίρι του 1971 στη Σαντορίνη και οι μοναδικές εμπειρίες του στο Ακρωτήρι και η αγάπη του για το νησί τον έκαναν να επιστρέφει κάθε χρόνο στη Σαντορίνη.

Το 1973 θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Παρίσι και θα ξεκινήσει τις σπουδές του στην Σχολή Καλών Τεχνών (l’Académie des Beaux-Arts de Paris). Στο Παρίσι θα γνωρίσει σπουδαίους Έλληνες της εποχής που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της μετέπειτα πορείας του. Συνεργάστηκε με σπουδαίους εικαστικούς όπως ο Hans Hartung και ο Ladislas Kijno και έχει επιμεληθεί πολλές από τις εκθέσεις τους. Από τις σημαντικές συνεργασίες του αποτελούν το ψηφιδωτό-προσωπογραφία του Νίκου Καζαντζάκη για το Μουσείο Καζαντζάκη και το 1986 η έκθεση στη Μαδρίτη για τον Pablo Picasso, όπου συνεργάστηκε με την σύζυγο του Jacqueline Picasso. To 1992 θα δημιουργήσει την γκαλερί “Les Cyclades” στην Αντίμπ της νότιας Γαλλίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00 – 21:00.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου και η Galerie Les Cyclades-Antibes.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.

Σαντορίνη