Επιστροφή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη Συμφωνία του Παρισιού

Ερχόμενος σε ρήξη με τις πολιτικές του προκατόχου του, ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες, Τετάρτη 20/1/21, πρώτη ημέρα της θητείας του, μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων, μεταξύ των οποίων αυτό που αντιστρέφει τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αυτό που προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Σε σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή, ακυρώνοτας τη διαδικασία που είχε κινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Αποφάσισε μάλιστα ότι πλέον θα εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό ο κορυφαίος Αμερικανός ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του είχαν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον για εύνοια προς την Κίνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τη χώρα του στον διεθνή Οργανισμό, κίνηση που χαρακτήρισε “απόλυτα κρίσιμη” για τον καλύτερο διεθνή συντονισμό στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού. “Καθώς τα εμβόλια αποτελούν καίριας σημασίας εργαλείο στη μάχη εναντίον της πανδημίας, η επανένταξη των ΗΠΑ στον ΠΟΥ και η υποστήριξη από την Ουάσινγκτον του μηχανισμού COVAX θα δώσει ορμή στην προσπάθεια για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για όλες τις χώρες”, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του κου Γκουτέρες.

Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ για την επανένταξη της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού αναιρεί μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ. Ο κος Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη Συμφωνία “την πρώτη ημέρα της προεδρίας του”. “Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα”, υποσχέθηκε ο νέος Πρόεδρος υπογράφοντας το κείμενο.

Ο προκάτοχός του, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της Συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσινγκτον από αυτήν το 2019. Τυπικά οι ΗΠΑ απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020. Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε εξάλλου -μικρή- αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα τα χρόνια της προεδρίας του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη