12.1 C
Santorini
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Fraport: Επιτυχημένη η πορεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων – Σχεδιάζεται επέκταση του αεροδρομίου Σαντορίνης

Οι νέες προκλήσεις για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό

Πρωτοσέλιδα

Χρονιά ρεκόρ εκτιμάται ότι θα είναι το 2023 για τη Fraport Greece, που διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, με την επιβατική κίνηση του 10μηνου (Ιανουάριος – Οκτώβριος) να έχει “απογειωθεί”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος, κατά τη διάρκεια των 10 πρώτων μηνών του έτους, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της εταιρείας εξυπηρέτησαν στο σύνολό τους, 32,3 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο κατά 8,4% σε σχέση με το 2022 και ακόμη υψηλότερα κατά 12% έναντι του 2019.

Διαφήμιση

Η επιβατική κίνηση το 2023 αναμένεται να προσεγγίσει τα 33,8 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση, έναντι 31,2 εκατ. το 2022. Όπως ανέφερε ο κος Βήλος, οι δέκα κορυφαίες αγορές του εξωτερικού ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σκανδιναβία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Ισραήλ και η Τσεχία.

“Η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων κατά το πρώτο 10μηνο του έτους, αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που εμπεριέχει και την αναβάθμιση των σχετικών με τον τουρισμό υποδομών, όπως αυτών των αεροδρομίων. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση, δεδομένων των ποικίλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος, γεγονός που επιτάσσει τη συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βάσει των παγκόσμιων τάσεων, αλλά και των συνεργειών μεταξύ όλων εμάς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τουριστικής αλυσίδας της χώρας μας”, τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece.

Το αεροδρόμιο Μυκόνου

Σχετικά με τον ρόλο της Fraport Greece στην προσέλκυση τουριστικών ροών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο κος Βήλος αναφέρθηκε ως εξής:

– Επενδύσαμε συνολικά πάνω από 1,8 δισ. για τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών πυλών εισόδου στη χώρα.

– Κάθε χρόνο επενδύουμε περίπου 50 εκ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, ενώ ήδη σχεδιάζουμε περαιτέρω επεκτάσεις σε ορισμένα από αυτά όπως π.χ. στη Σαντορίνη.

– Παρέχουμε σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων κατά τους χειμερινούς και περιφερειακούς μήνες.

– Συμπράττουμε με τους εθνικούς και τοπικούς φορείς, χαράσσοντας και υλοποιώντας από κοινού προωθητικά προγράμματα σε αγορές στόχους.

– Προωθούμε τους 14 προορισμούς στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια, καθώς και μέσω των δικών μας καναλιών επικοινωνίας, όπως είναι τα social media και το περιοδικό μας ”Incredible Greece”.

– Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλες τις αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να διατηρούνται τα υφιστάμενα δρομολόγια, αλλά κυρίως να προσελκύονται νέα σε όλους τους προορισμούς που εξυπηρετούμε.

Το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη

Τέλος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις για το αύριο του τουρισμού στη χώρα, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

– Έλλειψη προσωπικού σε όλη την τουριστική αλυσίδα με αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο εξυπηρέτησης.

– Άνοδος του επιπέδου τιμών με επίπτωση στη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια.

– Επιδείνωση της σχέσης ποιότητας τιμής που εντείνει τον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες.

– Ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αυξημένες τουριστικές ροές.

– Αλλαγή στρατηγικής από το “ήλιος και θάλασσα” σε πιο ολοκληρωμένες/εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες.

– Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με αλλαγή κουλτούρας και επιχειρησιακού μοντέλου από όλους του εμπλεκόμενους φορείς.

– Γεωπολιτική αστάθεια, στην ευρύτερη περιοχή με δυνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

– Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ανάγκη για επενδύσεις με περιβαλλοντικά θετικό πρόσημο και με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
  • Ταξίδια ζωής Πάρι Τσάρτα
  • Akrotiri 40 years of research
  • Πίβα Λάββα - Τοπία του νου
  • Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
  • Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Ιδέες Σαββατοκύριακου

Μετρώντας αντίστροφα για τις ημέρες των γιορτών, οι περισσότερες προγραμματισμένες δράσεις για αυτό το Σαββατοκύριακο φροντίζουν να μας βάλουν...
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση