26.1 C
Santorini
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Επιτυχημένο το επιστημονικό συνέδριο “Σαντορίνη-Ρωσία”

Πρωτοσέλιδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το επιστημονικό Συνέδριο “Σαντορίνη-Ρωσία”, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Θήρας και το Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε), στο πλαίσιο των εορτασμών του αφιερωματικού έτους 2021, ως έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 2-3 Οκτωβρίου.

Για το αφιερωματικό αυτό έτος προγραμματίστηκαν 100 εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τη Ρωσία, κατόπιν συμφωνίας του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Φιοντόρ Γκαλάιντοβ, που εκπροσώπησε τον Ρώσο Πρέσβη και χαιρέτησε την έναρξη του συνεδρίου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως θεωρεί ότι το συνέδριο της Σαντορίνης είναι η πιο λαμπρή εκδήλωση από τις προγραμματισμένες, εκφράζοντας απόλυτα την ικανοποίηση του για το επίπεδο των εισηγήσεων των συνέδρων και την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης.

Στην αρχή του συνεδρίου τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Δρ. Πάνος Στάμου και η Αντιδήμαρχος Σοφία Κίτσου καλωσόρισαν τους συνέδρους και όλους τους παρευρισκόμενους. Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, ο Έπαρχος Θήρας Χαράλαμπος Δαρζέντας, η Πρόεδρος του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε Δ. Μονιούδη – Γαβαλά, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας Α. Παλούμπη – Αναγνωστοπούλου, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελληνο-Ρωσικής Φιλίας Φ. Τσίντζου, ενώ η Αντιδήμαρχος Θήρας Σοφία Κίτσου μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Πρέσβεως ε.τ. Η. Κλη, εκπρόσωπου της Ελληνικής κυβέρνησης και συντονιστή για τις εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας.

Οι παρευρεθέντες στο συνέδριο παρακολουθήσαν τις πολύ σημαντικές εισηγήσεις των συνέδρων, οι οποίες έδωσαν πληθώρα πληροφοριών για τις οικονομικές σχέσεις των Θηραίων με τη Ρωσία, τη συνεργασία τους για τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Οθωμανών και των πολιτιστικών σχέσεων των δυο κοινωνιών που αναπτύχθηκαν επί αιώνες μεταξύ τους.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου δόθηκε η δυνατότητα στους συνέδρους να επισκεφθούν τους Ιερούς Ναούς Αγίου Δημητρίου Μεσαριάς, Τιμίου Σταυρού Περίσσας και Παναγιάς Τρανής Μεγαλοχωρίου, όπου θαύμασαν από κοντά τα ρωσικής προέλευσης Ιερά Σκεύη και κειμήλια, που βρίσκονται σε αυτούς.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας, κατά το διάλειμμα των εργασιών μετέβη με τους συνέδρους στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας για να θαυμάσει τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου, που εκτίθενται από φέτος σε αυτό, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Θήρας, επισκέφθηκε δε και το εργοστάσιο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο Μάρκο Καφούρο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Θήρας αντάλλαξε με τον μορφωτικό ακόλουθο της Ρωσικής Πρεσβείας και τους εκπροσώπους του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας, του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. και του Συλλόγου Ελληνο-Ρωσικής Φιλίας, αναμνηστικά δώρα.

Όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα ανακοινωθούν σύντομα, μαζί με τα πρακτικά, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέλλον, καθώς ενισχύουν το πολιτιστικό απόθεμα της Σαντορίνης, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Σαντορίνης με τη Ρωσία.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Τα κρουαζιερόπλοια του Ιουλίου

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν για δεύτερο μήνα στη σειρά οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και καταγράψει το ημερολόγιο του Atlantea, τον Ιούλιο αναμένεται να καταπλεύσουν στη Σαντορίνη 119 κρουαζιερόπλοια.