Επιτυχής προσεδάφιση του ινδικού πυραύλου Chandrayaan-3 στον Νότιο Πόλο της Σελήνης

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Ινδία που γίνεται η τέταρτη χώρα που καταφέρνει να προσεδαφίσει διαστημικό όχημα στη Σελήνη - Η πρώτη που τα καταφέρνει στον Νότιο Πόλο του δορυφόρου της Γης

Τελευταία ενημέρωση 23/8 – ώρα 23:00

Ο ινδικός πύραυλος Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε σήμερα 23/8 με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, ανακοίνωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας.


Έτσι, λίγες ημέρες μετά την συντριβή του διαστημικού σκάφους της Ρωσίας στην ίδια ανεξερεύνητη περιοχή της Σελήνης, η Ινδία εισέρχεται πλέον στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως “ιστορική ημέρα” από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

“Αυτή η στιγμή θα μείνει αξέχαστη. Είναι εκπληκτικό. Αυτή είναι μια κραυγή νίκης της νέας Ινδίας”, δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός, ανεμίζοντας την ινδική σημαία καθώς παρακολουθούσε την προσσελήνωση, από τη Νότια Αφρική όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής των BRICS. Επιστήμονες και αξιωματούχοι χειροκροτούσαν, ζητωκραύγαζαν και αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον μόλις το διαστημόπλοιο προσσεληνώθηκε, ενώ άνθρωποι σε όλη την Ινδία ήταν κολλημένοι στις οθόνες τηλεοράσεων και προσεύχονταν καθώς το διαστημόπλοιο πλησίαζε στην επιφάνεια της Σελήνης, για να ξεσπάσουν λίγο αργότερα σε πανηγυρισμούς, με πολλούς να ανάβουν πυροτεχνήματα και άλλους να χορεύουν στους δρόμους. Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την προσσελήνωση σε ζωντανή μετάδοση στο Youtube.

Κόσμος παρακολουθεί σε γιγαντοοθόνη την προσσελήνωση του Chandrayaan-3 – EPA/IDREES MOHAMMED coverage 25936

“Η Ινδία βρίσκεται στο φεγγάρι”, είπε ο Σ. Σόμαναθ, επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) καθώς το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 έφθασε την επιφάνεια της Σελήνης, καθιστώντας την Ινδία την τέταρτη χώρα που προσεδάφισε επιτυχώς ένα διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και την πρώτη που φτάνει στον Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Το ανώμαλο έδαφος δυσχεραίνει την προσεδάφιση στον Νότιο Πόλο της Σελήνης και η πρώτη αυτή προσσελήνωση θεωρείται ιστορική. Οι πάγοι του Νότιου Πόλου θα μπορούσαν να παρέχουν καύσιμα, οξυγόνο και πόσιμο νερό σε μελλοντικές αποστολές. “Η προσσελήνωση στον Νότιο Πόλο θα επιτρέψει στην πραγματικότητα στην Ινδία να εξερευνήσει εάν υπάρχει πάγος νερού στο φεγγάρι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα σωρευτικά δεδομένα και την επιστήμη σχετικά με τη γεωλογία της Σελήνης”, δήλωσε η Κάρλα Φιλοτίκο, συνεργάτιδα και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων SpaceTec Partners.

Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα της Ινδίας να στείλει διαστημόπλοιό της στη Σελήνη. Το 2019, η αποστολή Chandrayaan-2 του ISRO ανέπτυξε με επιτυχία ένα τροχιακό σκάφος, αλλά η άκατος προσσελήνωσης συνετρίβη κατά τη φάση καθόδου της στο φεγγάρι.

Chandrayaan σημαίνει “οχήματα σελήνης” στα χίντι και στη σανσκριτική γλώσσα. Το Chandrayaan-3 αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία για δύο εβδομάδες, εκτελώντας μια σειρά πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας φασματομετρικής ανάλυσης της ορυκτής σύνθεσης της σεληνιακής επιφάνειας. Το ρομποτικό όχημα θα χρειαστεί μερικές ώρες ή μια μέρα για να βγει από το διαστημόπλοιο, είπε ο Σόμαναθ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η προσσελήνωση έδωσε στην Ινδία αυτοπεποίθηση για να επεκτείνει τις αποστολές της, πιθανώς στον Άρη και την Αφροδίτη.

Η Ινδία σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια αποστολή τον Σεπτέμβριο για τη μελέτη του Ήλιου, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ISRO. Σχεδιάζεται επίσης μια επανδρωμένη πτήση στο διάστημα και, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία, είναι πιθανό οι προετοιμασίες να ολοκληρωθούν μέχρι το 2024.

Η χώρα σε ρυθμούς προσσελήνωσης
Η προσμονή πριν από την προσσελήνωση ήταν μεγάλη, με τίτλους σε ινδικές εφημερίδες και ειδησεογραφικά κανάλια να μετρούν αντίστροφα. Προσευχές έγιναν σε χώρους λατρείας σε όλη την Ινδία και μαθητές κυμάτιζαν ινδικές σημαίες στα σχολεία της χώρας. Παιδιά συγκεντρώθηκαν στις όχθες του ποταμού Γάγγη, που θεωρείται ιερός από τους Ινδουιστές, για να προσευχηθούν για μια ασφαλή προσσελήνωση.

Σε έναν ναό των Σιχ, στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, ο υπουργός Πετρελαίου Χάρντιπ Σινγκ Πούρι προσευχόταν. “Δεν πρόκειται απλώς για οικονομική, αλλά για επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο που επιτυγχάνει η Ινδία”, είπε ο Πούρι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη