Εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων στη Σαντορίνη και προστασία προσωπικού και πελατών

Από τον Φιλάρετο Δημόγλου*

Το καλοκαίρι του 2020 έφτασε και η νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού είναι γεμάτη προκλήσεις. Από την μία η συρίκνωση της σεζόν του 2020 σε πρωτόγνωρα για το νησί της Σαντορίνης επίπεδα, η οποία απειλεί ακόμα και την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων, και από την άλλη τα θέματα ασφαλείας της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των ανθρώπων του τουρισμού.

Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, το θέμα της ασφάλειας δηλαδή, υπάρχουν σαφείς πλέον οδηγίες και συστάσεις από τον ΕΟΔΥ για κάθε κλάδο δραστηριότητας, ώστε αυτό το καλοκαίρι, αν μη τι άλλο να παραμείνουμε υγιείς εμείς και οι επισκέπτες μας

Στον τομέα των ενοικιάσεων αυτοκινήτων για το νησί της Σαντορίνης ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και συστάσεις όπως και στην υπόλοιπη χώρα και αυτοί σύμφωνα με το Υπουργείο, θα ενημερώνονται σύμφωνα με την πορεία της νόσου τόσο κατά τόπους όσο και γενικά στην χώρα. Στόχος είναι η αποφυγή ή μείωση έκθεσης σε κίνδυνο.

Ακολουθώντας τις οδηγίες αυτές, τα οφέλη είναι πολλαπλά. Καταρχάς είναι η δημόσια και η προσωπική υγεία, αλλά οι επιχειρήσεις που θα σεβαστούν και θα εφαρμόσουν τους κανόνες, πιθανώς να έχουν και οφέλη τα οποία θα φανούν μετά την κρίση την οποία διανύουμε.

Για παράδειγμα, η καλή φήμη μιας επιχείρησης αποτελεί κεφάλαιο στις μέρες μας, όπου οι πελάτες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, διαδίδοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Το ίδιο αποτελεί και η αναγνωρισιμότητα, η αξιοπιστία και το κύρος μιας επιχείρησης. Με τη σωστή διαχείριση της παρούσας κατάστασης, τα παραπάνω ενισχύονται, και αποτελούν πλέον μία δυνητική διαφήμιση της οποίας τα οφέλη διαρκούν στον χρόνο.

Όσον αφορά την νόσο Covid-19 γνωρίζουμε πλέον αρκετά για τον τρόπο μετάδοσης, και τα συμπτώματα. Θα αναφέρω λοιπόν παρακάτω τις οδηγίες προστασίας συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων:

– Το προσωπικό του γραφείου ενοικιάσεως αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα προσώπου, πλαστικά γάντια μιας χρήσης και αντισηπτικό). Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας (συχνό πλύσιμο χεριών, μάσκα, τήρηση αποστάσεων κτλ). Θα πρέπει  να υπάρχει εκπαίδευση στα πρωτόκολα υγιεινης, είτε παρακολουθώντας τα ανάλογα σεμινάρια, είτε από τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

– Κατά την άφιξη του πελάτη, η σωματική επαφή πρέπει να αποφεύγεται. Ο υπάλληλος θα πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια μιας χρήσης και να έχει μαζί του αντισηπτικό στην διάθεση του πελάτη. Θα πρέπει να τηρείται μία απόσταση 1-1,5 μέτρου. Ακόμα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με αντικείμενα του πελάτη, όπως για παράδειγμα οι αποσκευές.  Προτείνεται επίσης να γίνεται χρήση όπου είναι δυνατόν, ανέπαφων συναλλαγών με POS.

– Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση (ενοικίαση), έτσι ώστε να παρέχεται στον πελάτη ένα ασφαλές αυτοκίνητο. Όλες οι επιφάνειες του αυτοκινήτου στις οποίες είναι δυνατόν να ακουμπήσει κάποιος πρέπει να απολυμαίνονται (τιμόνι, ταμπλώ, χειρολαβές, χειριστήρια κτλ.) Πριν από κάθε χρήση το όχημα θα πρέπει επίσης να αερίζεται επαρκώς.

– Προτείνεται κάθε όχημα να διαθέτει απολυμαντικό διάλυμα.

– Τα χαρτιά του αυτοκινήτου (άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο κτλ) , ώπροτείνεται να είναι πλαστικοποιημένα ώστε να απολυμαίνονται εύκολα.

– Κάθε ύποπτο κρούσμα (βήχας, καταρροή) θα πρέπει να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές.

Για το προσωπικό που απασχολείται στην γραφειακή εγκατάσταση, θα πρέπει να τηρούνται τα παρακάτω:

– Ένας εργαζόμενος ανά 10 τ.μ.

– Απόσταση εργαζομένων, τουλάχιστον 1,5 μέτρου

– Μη χρήση κοινών αντικειμένων (στυλό κτλ)

– Σχολαστική υγιεινή των χεριών (ιδίως μετά το διάλειμμα)

– Αποφυγή περιττών μετακινήσεων (διεκπεραίωση εργασιών όπου είναι δυνατόν με email, τηλέφωνο κτλ)

Ας είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι σε αυτή τη τόσο δύσκολη συγκυρία, ώστε να μείνουμε υγιείς, εμείς και οι οικογένειές μας και στο μέλλον να επωφεληθούμε σαν Σαντορίνη και σαν Ελλάδα από το καλό όνομα που θα αποκτήσουμε από τη σωστή και υπεύθυνη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης

* Δημόγλου Φιλάρετος, ιδιοκτήτης Santorini Easy Rent
Santorinieasyrent.com | Santorini-rent-a-car.com

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη