Ένωση Λιμένων Ελλάδος: Έτος επανεκκίνησης το 2021 για την κρουαζιέρα

Συγκεντρωτικά στοιχεία αφίξεων και επιβατών ανά λιμάνι

Ως έτος επανεκκίνησης και ανάκαμψης για τον κλάδο της κρουαζιέρας χαρακτηρίζεται το 2021, μετά την επί μήνες διακοπή και ουσιαστική συρρίκνωση δραστηριοτήτων το 2020, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία αφίξεων και επιβατών που δημοσιοποίησε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ).

Ειδικότερα το έτος 2021 ο συνολικός αριθμός αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια ανήλθε στις 1.957 και ο αριθμός επιβατών στους 1.316.662. Η αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με το 2020 ανέρχεται σε ποσοστό 732% και στους επιβάτες σε 1750%. Όμως με έτος αναφοράς το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, η κίνηση στα κρουαζιερόπλοια κινήθηκε στο 49,2% ενώ στους επιβάτες στο 23,7%. Η σημαντική διαφορά μεταξύ αριθμού πλοίων και επιβατών οφείλεται, βέβαια, στα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και την επιβολή περιορισμών στο ποσοστό πληρότητας των πλοίων.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Στις πρώτες θέσεις ως προς τον αριθμό των κρουαζιεροπλοίων βρίσκονται ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, το Κατάκολο και το Ηράκλειο. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό επιβατών, προηγείται η Κέρκυρα και ακολουθούν ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Ρόδος, το Κατάκολο, το Ηράκλειο και η Σαντορίνη.

Στη Σαντορίνη, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2021 έφτασαν τις 191 έναντι 3 το 2020 και 592 το 2019, ενώ ο αριθμός επιβατών έφτασε τους 104.074 έναντι μόλις 131 το 2020 και 980.771 το 2019.

Αναλυτικά τα στοιχεία για όλα τα λιμάνια είναι διαθέσιμα εδώ.

Σημειώνεται πως για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς τα στοιχεία αναφοράς αφορούν την περίοδο έως 30/9/2021. Εκτιμάται ότι με την ενσωμάτωση των τελικών στοιχείων όλου του έτους για τον Πειραιά, ο συνολικός αριθμός επιβατών σε ολόκληρη τη χώρα θα ξεπεράσει τα 1.400.000 και ο αριθμός κρουαζιερόπλοιων τα 2.000, δηλαδή ελαφρώς άνω του ορίου του 50% σε σχέση με την κίνηση του 2019.

Αισιοδοξία για το 2022
Οι προοπτικές για το έτος 2022, σύμφωνα με την ΕΛΙΜΕ, είναι αισιόδοξες, με βάση την αύξηση του αριθμού κρατήσεων που παρατηρείται, τη δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου μέσω της επίτευξης και νέων συμφωνιών και της ενίσχυσης του homeporting στα ελληνικά λιμάνια με εταιρείες του κλάδου να κινούνται όλο και περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση, με προϋπόθεση, βέβαια, τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και την περαιτέρω ανάσχεση της πανδημίας. Οι εταιρείες του κλάδου και οι λιμένες, σημειώνει η ΕΛΙΜΕ, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα στη χώρα ώστε οι επιβάτες να απολαμβάνουν το μέγιστο δυνατό δείκτη ασφάλειας στην κρουαζιέρα, έναν κλάδο που πάντως επλήγη σημαντικά από την πανδημία.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη