Ευρωπαϊκή Γιορτή της μουσικής – Συναυλίες του Εθνικού Ωδείου Σαντορίνης

Από το 1982, κάθε 21η Ιουνίου με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού κ. Jack Lang ξεκίνησε στην Γαλλία η Ημέρα Γιορτής της Μουσικής, η οποία έγινε γρήγορα θεσμός και από το 1985 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με τον ίδιο σκοπό.

Η Αθήνα, πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985 είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή. Από τότε η Γιορτή της Μουσικής πήρε Ευρωπαϊκή διάσταση και μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Σήμερα στην Ευρώπη, 22 χώρες, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία έχουν πια καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ως μια ετήσια θεσμική εκδήλωση.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το 2009, 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κάθε είδους, κατέκλυσαν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και συμμετείχαν στις 21 Ιουνίου αφιλοκερδώς σε χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, Jazz, Hip-Hop, Rock μέχρι και την παραδοσιακή μουσική έλαβαν χώρα δωρεάν για το κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών είναι προσφορά των υποστηρικτών της Γιορτής.

Στην Ελλάδα με ιδιωτική πρωτοβουλία οργανώθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο εκδηλώσεις που ανέδειξαν ερασιτέχνες και επαγγελματίες έλληνες καλλιτέχνες. Μέσα σε 10 χρόνια, έχουν παρουσιαστεί 800 ελληνικά σχήματα, 70 σχήματα από το εξωτερικό σε 400 εκδηλώσεις της Γιορτής! Έχουν εμφανιστεί περισσότεροι από 4.000 μουσικοί ενώ έχουν παρακολουθήσει συναυλίες πάνω από 600.000 θεατές.

Το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη και κατ΄ επέκταση η Σαντορίνη συμμετείχε επίσημα ως τοπικός συντονιστής για δύο συνεχόμενες χρονιές (2008 και 2009) στις εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας μουσικής την 21η Ιουνίου, το πολιτιστικό δίκτυο “Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής”, μέσω της αποκλειστικής εκπροσώπησης του θεσμού στην Ελλάδα από την Μ.Ε.Σ.Ο.

Το 2011 τη σκυτάλη στη Σαντορίνη παίρνει το Εθνικό Ωδείο Παράρτημα Θήρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού μας, συνεχίζοντας φέτος τη συνεργασία, ως τοπικός συντονιστής της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στη Σαντορίνη και συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις με τέσσερις συναυλίες σπουδαστών του, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τριήμερο 21, 22 και 23 Ιουνίου στο Συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012
Παραδοσιακή μουσική – Έντεχνη – Rock, Ώρα έναρξης 19:00
Σπουδαστές Τμήματος Μπουζουκιού, Ακουστικής, Ηλεκτρικής Κιθάρας & Μπάσσου
Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Θήρας

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012
Μουσική Προπαιδεία και Κλασσική Μουσική, Ώρα έναρξης 17:00
Σπουδαστές Προκαταρκτικών Σχολών
Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Θήρας

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012
Κλασσική Μουσική, Ώρα έναρξης 19:30
Σπουδαστές Κατώτερων Σχολών
Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Θήρας

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012
Κλασσική Μουσική, Ώρα έναρξης 19:00
Σπουδαστές Μέσων και Ανώτερων Σχολών
Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Θήρας

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη, στα Φηρά.


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη