12.2 C
Santorini
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα λιμάνια Σαντορίνης και Μυκόνου

Share

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (τα εργαστήρια i4m Lab – Information Management Lab & ΕΔΙΝΑΛΕ – Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων) συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TOOPS, που μόλις εγκρίθηκε, με αντικείμενο την ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. (call: “Co-creation between public administrations: once-only principle” – H2020-SC6-CO-CREATION-2016-2017).

Διαφήμιση

Ουσιαστικά, πρόκειται για την ανάπτυξη ενός πανευρωπαικού δικτύου χωρών (κυρίως από τον Βορρά της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία θα εκπροσωπούν τις χώρες του Νότου της Ευρώπης) που έχει σκοπό:

α) να μετατρέψει σε ψηφιακή διαδικασία την υποβολή των πιστοποιητικών που υποβάλλει ένα κρουαζιερόπλοιο όταν προσεγγίζει ένα λιμάνι

β) να αναπτύξει τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέπουν στα λιμάνια που θα συμμετέχουν στην πιλοτική δράση να μοιράζονται, σε πραγματικό χρόνο και σε διασυνοριακό επίπεδο, δεδομένα από τις βάσεις που αποθηκεύουν τα σχετικά πιστοποιητικά, ώστε να μην χρειάζεται η επανέκδοσή τους και ο έλεγχος αντιγράφων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους και για τις λιμενικές αρχές και για τις ναυτιλιακές εταιρείες, και την αυτοματοποίηση διαδικασιών στο λιμάνι, από τον έλεγχο μέχρι τη χρέωση των σχετικών τελών από το Λιμενικό Ταμείο. Από αυτή την άποψη αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών ενός λιμανιού με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.

[box style=”0″]
Στην Ελλάδα η πιλοτική δράση θα αναπτυχθεί από τα Λιμενικά Ταμεία της Σαντορίνης και της Μυκόνου με την τεχνική ευθύνη της ομάδας στελεχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
[/box]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη