12.2 C
Santorini
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Γενική Συνέλευση ΞΕΕ: Εξαιρετικά αδύναμη η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Share

Με αθρόα συμμετοχή από πλευράς ξενοδόχων και με σύνθημα “ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας”, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/11 η 11η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, στο πλαίσιο της έκθεσης XENIA 2023.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ακτινογραφήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση που αντιμετωπίζει το ελληνικό ξενοδοχείο υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, της απουσίας 53.000 θέσεων εργασίας, της υπερφορολόγησης και του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ αποκωδικοποιήθηκαν και οι διεθνείς τάσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Στη Γενική Συνέλευση έδωσαν το “παρών”, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνστατντίνος Ζήκος, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε τα ζητήματα που διαμορφώνουν το σύνθετο περιβάλλον στο οποίο τα ελληνικά ξενοδοχεία καλούνται να επιχειρήσουν, δίνοντας έμφαση στον διψήφιο πληθωρισμό, τις πολεμικές συρράξεις που εξελίσσονται σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, τις απαραίτητες μεταβάσεις που καλείται ο ξενοδοχειακός κλάδος να ικανοποιήσει, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός, καθώς και τις ελλείψεις σε θέσεις εργασίας που βάσει της φετινής μελέτης του ΙΤΕΠ ανέρχονται σε 53.000.

Εκτενής αναφορά έγινε και στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, με τον κο Βασιλικό να τονίζει πως ο κλάδος είναι ανήσυχος για τη νέα οριζόντια φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων, υπενθυμίζοντας πως “η ζήτηση δεν είναι ανελαστική”, μεταφέροντας επίσης την απογοήτευση του κλάδου σε ό,τι αφορά την “εξαιρετικά αδύναμη” ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: “Οι θέσεις του ΞΕΕ παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες εδώ και μια δεκαετία. Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο την βραχυχρόνια μίσθωση με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία”.

Τέλος, και παρά τις δυσκολίες, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία προς το μέλλον υπό το πρίσμα της αντοχής και της προσαρμοστικότητας που έχει δείξει ιστορικά ο κλάδος, της θεαματικής ποιοτικής εξέλιξης που έχει καταφέρει τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως της καλής συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την οποία είπε: “Είμαι αισιόδοξος (…) γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα, γιατί ξέρουμε πως οι αφίξεις και οι τζίροι δεν είναι πλέον οι μονάδες μέτρησης της επιτυχίας του τουρισμού. Τα μεγέθη του παρελθόντος είναι επουσιώδη, οι εξελίξεις του μέλλοντος είναι απρόβλεπτες, αλλά γνωρίζουμε τις ανάγκες που επιτάσσει η εποχή μας και κυρίως τις αξίες μέσα από τις οποίες θα τις υπηρετήσουμε”.

Διαφήμιση

Ανακοίνωσε επίσης την πρωτοβουλία της HOTREC για τη διοργάνωση συνδιάσκεψης όλων των ευρωπαϊκών φορέων εκπροσώπησης του τουρισμού στην Ρόδο, την άνοιξη του 2024, με μοναδική ατζέντα την κλιματική αλλαγή. Εκδήλωση για την οποία ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη για τη στήριξή τους, καθώς και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την πρόθεσή του να τη χρηματοδοτήσει.

Αναφερόμενη με τη σειρά της στον θεσμικό ρόλο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η κα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι αποτελεί τον πολύτιμο συνομιλητή και θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα ευχαρίστησε το ΞΕΕ για την ανεκτίμητη συνεισφορά του στην πρόοδο του ελληνικού τουρισμού, για την αφοσίωση του στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας που έχει συμβάλλει καίρια, ώστε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων brands παγκοσμίως. Ακολούθως, αναφέρθηκε στη συμβολή του Επιμελητηρίου στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνολικά. Ακόμη η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι “εν όψει της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας που στοχεύουμε να φέρουμε μέσα στο 2024, που θα αφορά στον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων, και στην εναρμόνιση του συστήματος κατάταξης σε κατηγορίες κατά τα πρότυπα κατάταξης που προωθούνται από την HOTREC”.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της 11ης Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός έργου του ΞΕΕ από τη Διευθύντρια Αγνή Χριστίδου, διεξήχθη ανάλυση των δράσεων του ΙΤΕΠ από την πρόεδρο του Ινστιτούτου Κωνσταντίνα Σβύνου, έγιναν παρουσιάσεις των τριών ομάδων που κέρδισαν τον κύκλο επιτάχυνσης του Capsule T, ενώ παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των μαθητριών και μαθητών Γυμνασίου, από την αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ κα Κατερίνα Αργυροπούλου.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη