Εξειδίκευση των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη”, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα. “Οι γοργοί ρυθμοί ροής των δεδομένων επιβάλλουν να δράσουμε σήμερα, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα”, σημείωσε.

Όπως είχε πει και νωρίτερα το πρωί ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, από την Τρίτη 3/11 ο χάρτης Covid-19 θα περιλαμβάνει δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. Το επίπεδο Α είναι αυτό της επιτήρησης και περιλαμβάνει τα μέχρι τώρα επίπεδα 1-2 (πράσινο-κίτρινο), ενώ το επίπεδο Β είναι αυτό του αυξημένου κινδύνου και περιλαμβάνει τα μέχρι τώρα επίπεδα 3-4 (πορτοκαλί-κίτρινο). Έτσι ο χάρτης διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο Α’-Επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 Περιφερειακές Ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου

Στο επίπεδο Β’-Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 Περιφερειακές Ενότητες:

Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική

Ο κος Χαρδαλιάς αρχικά παρουσίασε τα παρακάτω οριζόντια μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως επιπέδου κινδύνου, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 τα ξημερώματα:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κος Χαρδαλιάς, “η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο”. Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.

2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.

3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά και να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.

5. Αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.

6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Όσον αφορά τα μέτρα που εξειδικεύονται ανά επίπεδο κινδύνου και αφορούν αθλητισμό, μεταφορές, εστίαση, λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θέατρα και κινηματογράφους, κομμωτήρια κ.ά., αυτά είναι διάθέσιμα αναλυτικά εδώ.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα σκάβει τάφους
“Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα σκάβει τάφους”, τόνισε χαρακτηριστικά αμέσως μετά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προαναγγέλλοντας εντατικούς και σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα. “Όλη η Αστυνομία είναι και θα είναι στον δρόμο, από τον αρχηγό της μέχρι τον τελευταίο απλό αστυφύλακα” τόνισε, κάνοντας παράλληλα έκκληση να μην πάρουν οι πολίτες με ελαφριά συνείδηση την κατάσταση. “Δηλαδή να βγούμε μια τελευταία φορά πριν μας κλείσουν”, διευκρίνισε.

“Συμπεριφορές να φεύγουμε από νομό σε νομό και να πηγαίνουμε σε κάποιον άλλο που δεν είναι σε συναγερμό, όπου τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, δεν θα γίνουν ανεκτές, για τον απλούστατο λόγο ότι οι έλεγχοι και σε αυτές τις περιοχές θα είναι σαρωτικοί. Γιατί, διαφορετικά, η Ελλάδα θα κλείσει ολόκληρη. Περιμένουμε από τους πολίτες ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Το κοινό συμφέρον είναι η συμμόρφωση. Η ανυπακοή είναι σε αυτή την περίπτωση ανεύθυνη και παράνομη πράξη”, συμπλήρωσε.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη