Μ. Θεοδωρίδου: Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα

Στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, η οποία φαίνεται να παρέχει σημαντική προστασία τόσο από τις νοσηλείες όσο και από τους θανάτους, επανήλθε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία κατά την τακτική ενημέρωση αναφέρθηκε και στον αντιγριπικό εμβολιασμό, τονίζοντας ότι “έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας”.

Ο στόχος των εμβολίων έχει επιτευχθεί, παρά την μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς υπάρχει προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο, είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο και για μικρότερο χρονικό διάστημα τον ιό.

Αναφερόμενη σε στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, τόνισε ότι η μόλυνση με κορονοϊό είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι επτά φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Μιλώντας για μελέτη της εταιρείας Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα, είπε ότι μόνο 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα. Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά την πιο σοβαρή παρενέργεια της περικαρδίτιδας/μυοκαρδίτιδας αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με άλλα στοιχεία σε 2 άτομα σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων.

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση είπε ότι η ανοσία και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την τρίτη δόση είναι πολύ γρήγορη και αυτό συμβαίνει μόνο σε 2-3 ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Επίσης τόνισε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και την μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες.

Η ίδια εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξήσει την επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εμβολιασμένους, επισημαίνοντας νόσος και εμβολιασμός, υβριδική δηλαδή ανοσία, θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη προστασία. Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορονοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά από τη νόσο, έχουν μία ανοσία η οποία εξασθενεί παρότι βρίσκουμε στους ανθρώπους αυτούς ικανοποιητικά εξουδετερωτικά αντισώματα, τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με τη μετάλλαξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Θεοδωρίδου κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η ανοσία μετά τη φυσική λοίμωξη εξασθενεί και δεν προστατεύει και γι’ αυτό όπως είπε θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη νοσήσει ως προς την αναμνηστική δόση.

Αυξημένα τα ραντεβού για την γ’ δόση
Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα εμβολιασμού τρίτης δόση, καθώς καθημερινά κλείνονται χιλιάδες ραντεβού. Μέχρι στιγμής δικαιούχοι είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί, 32,6% των δικαιούχων και περίπου 700.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε τις περιπτώσεις αναμνηστικής δόσης για όλους τους άνω των 18 ετών που δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων. Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Για όσα άτομα έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και δεύτερη δόση με εμβόλιο Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.

Μέχρι αύριο θα δοθούν και αναλυτικές οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει, σχετικά με το ποιο εμβόλιο θα κάνουν και πότε για την αναμνηστική δόση.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τρίτης δόσης στους κατοίκους των μικρών νησιών, ο κος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα και σε αρκετά μικρά νησιά ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναμνηστική δόση, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν καταδρομικοί εμβολιασμοί σε Άγιο Ευστράτιο, Ψαρά, Οινούσσες, Χάλκη, Τήλο, Αρκιούς, Άνω Κουφονήσι, Αντικύθηρα, Ψέριμο, Τέλενδο, Σίκινο, Ανάφη, Αμμουλιανή, Ελαφόνησο, Οθωνούς, Μαθράκι, Ερεικούσσα, Κάσο, Κάλαμο, Καστό και Μεγανήσι.

Πορεία των εμβολιασμών
Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 13.860.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.910.000 πολίτες, δηλαδή το 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 70% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.550.000 πολίτες, δηλαδή το 62,3% του γενικού πληθυσμού και 71,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 66,6% του γενικού πληθυσμού και 76,5% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών εμβολιασμών, στην 17η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 18η θέση στους εμβολιασμούς πρώτη δόσης.

Στο πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 20.154 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 17.609 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας. Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κος Θεμιστοκλέους είπε ότι 286 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί εκ των οποίων 3.400 στα ιατρεία και 4.650 εμβολιασμοί κατ οίκον.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη