Φονικός σεισμός 7,8R έπληξε Τουρκία και Συρία

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών Ρίχτερ συντάραξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (6/2) την Τουρκία και τη Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Την ίδια ώρα, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ευρύτερη περιοχή, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις.

Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του σεισμού, που έγινε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), κι είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS. Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον των 7,6R της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια
“Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση “για διεθνή βοήθεια”.

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ συνολικά, το Ισραήλ προσφέρθηκαν αμέσως να στείλουν επίσης βοήθεια.

“Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τα απαραίτητα μέσα και είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει συνδρομή” σημειώνει και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη