Φυσικο-χημική παρακολούθηση του Ηφαιστείου της Σαντορίνης

Ολοκληρώθηκαν στις 7/5/15 οι εργασίες του κλιμακίου του ΙΓΜΕ που, σε συνεργασία με την ομάδα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, έχει την ευθύνη της φυσικο-χημικής παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στη Σαντορίνη, το διάστημα μεταξύ 29-4 και 7-5-15, ήταν οι εξής:

1. Οργάνωση του χώρου του Ηφαιστειολογικού Παρατηρητηρίου για την προετοιμασία των φιαλών δειγματοληψίας αερίων από τις ατμίδες της Νέας Καμένης και τις διαφυγές αερίων στους όρμους του Αγ. Γεωργίου (Ν. Καμένη) και Αγ. Νικολάου (Π. Καμένη). Για το σκοπό αυτό εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρατηρητήριο αντλία κενού υψηλού δυναμικού και έγινε η προμήθεια τόσο φιαλών δειγματοληψίας όσο και πλήρης διάταξη δειγματοληψίας αερίων ατμίδων.

impis_7may15-1

Αυτό καθιστά το Παρατηρητήριο αυτοτελές στις εργασίες δειγματοληψίας ρευστών, και δεν απαιτείται πλέον η μεταφορά οποιοδήποτε εξοπλισμού για αυτές τις εργασίες. Η χρηματοδότηση των προμηθειών αυτών έγινε στο κύριο μέρος της από τη χρηματοδότηση που έλαβε το 2015 η ομάδα φυσικοχημικής παρακολούθησης της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, και τους πόρους του ΙΜΠΗΣ.

2. Δειγματοληψία των θερμών ρευστών σε Νέα και Παλαιά Καμένη.

3. Δειγματοληψία αερίων εδάφους στη Νέα Καμένη και μετρήσεις της ροής του διοξειδίου του άνθρακα στον ίδιο χώρο.

impis_7may15-2

4. Εγκατάσταση δύο νέων σταθμών θερμικής παρακολούθησης της μέγιστης θερμοκρασίας των ατμίδων της Νέας Καμένης.

impis_7may15-3Ο ένας σταθμός συνίσταται σε ψηφιακό καταγραφικό συνεχούς καταγραφής της θερμοκρασίας. Ο δεύτερος καταγράφει τη μέγιστη θερμοκρασία και στη συνέχεια μεταδίδει μέσω κινητής τηλεφωνίας τις καταγραφές σε δικτυακό τόπο όπου είναι προσβάσιμες σε μόνιμη βάση από κάθε υπολογιστή (Εικόνα 4). Ο σταθμός αυτός ανήκει στο ΙΓΜΕ, και εξυπηρετεί και τις ανάγκες του έργου ΕΣΠΑ του Τμ. Γεωθερμίας του ΙΓΜΕ, με στόχο τη διαχρονική παρακολούθηση των γεωθερμικών πεδίων. Οι σταθμοί αυτοί έχουν τεθεί σε λειτουργία από τις 7/5/15.

Στο κλιμάκιο του ΙΓΜΕ συμμετείχαν οι Γιώργης Βουγιουκαλάκης, Νίκος Ξηρόκωστας, Χρήστος Κανελλόπουλος και Νίκος Σπαγάκος, ενώ στην ομάδα των Ιταλών οι Orlando Vaseli, Luciano Giannini και Barbara Nisi.

impis_7may15-5“Η επιτυχής εκτέλεση όλων των παραπάνω εργασιών έγινε εφικτή με την ανεκτίμητη βοήθεια της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης και την άρτια στήριξη του προσωπικού του Συνεδριακού Κέντρου Π.Μ. Νομικός και της εταιρίας ΙΡΙΣ” καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΜΠΗΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη