Έχοντας ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και όλους τους εμπλεκόμενους πολίτες και επαγγελματίες των Κυκλάδων για το πρόβλημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών, το πρόγραμμα “Φά’ το πριν τα φάει”* διοργανώνει τη Δευτέρα 16/9 και την Τρίτη 17/9 διήμερο ενημερωτικών δράσεων στη Σαντορίνη.
Το απόγευμα της Δευτέρας 16/9, ώρα 18:30, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, ειδικοί επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea θα μιλήσουν για τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και στην οικονομία. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί ο σωστός και ασφαλής τρόπος για να διαχειριστεί κανείς το λεονταρόψαρο, προσέχοντας τα δηλητηριώδη αγκάθια του.
Το πρωί της Τρίτης 17/9, ώρα 11:30, στο Aegagros Caldera Houses, στο Μεγαλοχώρι, θα πραγματοποιηθεί γαστρονομική εκδήλωση, όπου ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης από το εστιατόριο Σελήνη και ο σεφ Πολυχρόνης Δαμαλάς από το OVAC θα ετοιμάσουν για το κοινό δικές τους συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη.
Το ζητούμενο είναι να αναδειχθεί η γευστική αξία επιλεγμένων βρώσιμων ξενικών ειδών, να έρθει το κοινό πιο κοντά στην κατανάλωση ξενικών ειδών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης αυτών των ειδών μεταξύ της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας και της εστίασης, σαν άμεσο και πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών.
Και οι δύο εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και διοργανώνονται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε συνεργασία με τη Θηραϊκή Θάλασσα, με την υποστήριξη της ομάδας Dive in action και υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας.
* Το ενημερωτικό πρόγραμμα “Φά’ το πριν τα φάει” που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων/Cyclades Preservation Fund έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών των Κυκλάδων για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στην περιοχή, τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του, με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων.