Μητέρες από 56 πόλεις της χώρας πήραν μέρος στον 7ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού,από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.
Το “παρών” στην ετήσια γιορτή του θηλασμού έδωσε για τρίτη φορά και η Σαντορίνη, με τις μητέρες να συγκεντρώνονται στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εκ νέου εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.
Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα “ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας“, σε Κέα, Νάξο, Πάρο και Σύρο. Οι θηλάζουσες μητέρες των πέντε συνολικά νησιών μαζί με τις οικογένειες τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώθηκαν με τις υπόλοιπες μητέρες, σε κάθε γωνιά της χώρας (συνολικά θήλασαν ταυτόχρονα πάνω από 3700 μητέρες-μέλη του πανελλήνιου δικτύου) στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το δημόσιο θηλασμό, που δεν πρέπει να είναι ταμπού.
Οι ομάδες του Δικτύου αποτελούνται από μητέρες που βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, να ενημερώνονται σωστά, να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, να μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τις χαρές και τις εμπειρίες τους, να αλληλοϋποστηρίζονται, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο.
Θηλασμός για βρέφη και παιδιά
Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και την συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή και ακόμα περισσότερο, ανάλογα με την επιθυμία της μητέρας και του παιδιού. Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και ανεμπόδιστα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και χωρίς πρόγραμμα.
10+1 βήματα για επιτυχημένο θηλασμό
Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού “Αλκυόνη” παραθέτει τα παρακάτω βήματα για έναν επιτυχημένο θηλασμό:
1. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου ενημερώνομαι από έγκυρες πηγές για τον μητρικό θηλασμό
2. Ενημερώνω τον γιατρό και τη μαία ότι θέλω να θηλάσω και ζητώ την υποστήριξή τους
3. Ζητώ να βάλω το μωρό στο στήθος μου αμέσως μετά τον τοκετό
4. Κατά την παραμονή μου στο μαιευτήριο έχω πάντα το μωρό στο δωμάτιό μου
5. Αναγνωρίζω τα σημάδια πείνας του μωρού, ώστε να το βάζω στο στήθος μου έγκαιρα και όσο είναι ακόμα ήρεμο.
6. Βάζω το μωρό στο στήθος μου όσο συχνά και για όσο χρόνο αυτό επιθυμεί
7. Βεβαιώνομαι ότι πιάνει σωστά το στήθος σε μία θέση άνετη και για τους δύο
8. Δίνω μόνο μητρικό γάλα, εκτός εάν ο παιδίατρος κρίνει ότι υπάρχει ιατρική ένδειξη για συμπληρωματική διατροφή.
9. Αποφεύγω τη χρήση πιπίλας ή άλλων θηλών τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού μου
10. Κατά την επιστροφή στο σπίτι επικεντρώνομαι στην φροντίδα και τη διατροφή του μωρού
11. Ζητώ υποστήριξη και βοήθεια: από τον σύντροφό μου, την οικογένειά μου και αν υπάρχει λόγος από επαγγελματία υγείας
Η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού
Ο θηλασμός είναι μια τέχνη που μαθαίνεται και μεταδίδεται από γυναίκα προς γυναίκα, από γενιά σε γενιά. Η παρέμβαση των εταιριών που παράγουν υποκατάστατο μητρικού γάλακτος που ξεκίνησε έντονα στην Ελλάδα κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ήταν αρκετή για να σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας και να χαθεί η τέχνη, κάτι που προσπαθούν να ξαναβρούν πολλές μητέρες τα τελευταία χρόνια. Οι μητέρες που θηλάζουν δημόσια, εκτός του ότι ανταποκρίνονται σε μία φυσική ανάγκη του παιδιού τους, προσφέρουν την ευκαιρία σε μέλλουσες και νέες μητέρες να δουν κάτι που πιθανόν δεν έχουν ξαναδεί στο κοντινό τους περιβάλλον: την εικόνα ενός βρέφους ή ενός νηπίου να μεγαλώνει θηλάζοντας. Απέχουμε πολύ από το να ξαναγίνει ο θηλασμός το κανονικό και το αυτονόητο, όμως κάθε φορά που μια μητέρα θηλάζει δημόσια, φέρνει τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή την κανονικότητα.