Η διαχρονική τέχνη του Σαντορινιού μάστορα στο προσκήνιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 21/11/2020 η διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Ριτζούλη “Σαντορίνη 1204-1956 – Η ιστορία της αρχιτεκτονικής” που διοργάνωσε η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Διακόσια εξήντα και πλέον άτομα παρακολούθησαν την παρουσίαση, μέσα από τη σελίδα της Θηραϊκής Εταιρείας στο Facebook, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, την οποία συντόνισε ο συγγραφέας – επιμελητής κειμένων Ξενοφών Φύτρος.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια Νίκος Μπελλώνιας, η ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου Κλαίρη Παλυβού, η δρ αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγήτρια της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, η δρ γεωγραφίας, καθηγήτρια πολεοδομίας και αστικού σχεδιασμού στο London South Bank University Τόνια Νούσια, ο δρ μεσαιωνικής ιστορίας του Παν. Γιοχάνεσμπουργκ και δρ ιστορίας της τέχνης του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης Δημήτρης Κασαπίδης και τέλος η συγγραφέας του βιβλίου, δρ αρχιτέκτων μηχανικός Κατερίνα Ριτζούλη.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια, είναι σκληρόδετο και αποτελείται από 297 σελίδες με έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες. Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Κλαίρη Παλυβού, την καλλιτεχνική επιμέλεια η Κωνσταντίνα Κάρδαρη και τη γλωσσική επιμέλεια η Κική Μπίρταχα.

Η τέχνη του Σαντορινιού μάστορα, που με τα σπάνια υλικά της ηφαιστειακής γης, δημιουργεί επί αιώνες ανεπανάληπτα δείγματα αισθητικής και οργανικής ολότητας, συνιστά τη θεμελιώδη έρευνα του βιβλίου. Χωρίζοντας το βιβλίο σε τρεις ιστορικές ενότητες, της βενετικής, της οθωμανικής και της νεοελληνικής περιόδου, η συγγραφέας εξετάζει την αρχιτεκτονική που διασώθηκε μέσα από υφιστάμενα κατάλοιπα και γραπτές πηγές, εντοπίζει τα μοτίβα και τοποθετεί χρονικά κάθε πιθανή αλλαγή που έλαβε χώρα στην εξέλιξη της συγκλονιστικής αυτής τέχνης.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο προς πώληση από το Atlantea e-shop, με δωρεάν έξοδα αποστολής για τη Σαντορίνη. Κλικ εδώ για να το αποκτήσετε.

Να σημειώσουμε ότι η παρουσίαση αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά διαδικτυακή εκδήλωση της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Είχαν προηγηθεί η επιστημονική ημερίδα “Ο νέος κορονοϊός COVID-19: Ενημερωνόμαστε και προφυλασσόμαστε στη Σαντορίνη” στις 29/8/2020 και η παρουσίαση του βιβλίου “Το γλωσσικό ιδίωμα της Σαντορίνης” του Αντώνη Ε. Καραμολέγκου στις 19/9/20.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη