Η μεγάλη εικόνα

Μαρία Μαυρικάκη

Χρονογράφημα της Μαρίας Μαυρικάκη*

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ

Αφήνω πίσω τα “ευτελή”: αποτσίγαρα-γόπες που σκοτώνουν τις γόπες του Αιγαίου, καλαμάκια και σακούλες, μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης και μπατονέτες, αναδευτήρες ποτών και καπάκια καφέδων. Αφήνω πίσω τα μικροπλαστικά που μας νοστιμεύουν την τροφή και μπαίνουν εν αγνοία μας στα ρουθούνια μας. Φέρνω μπροστά μας τη μαγική εξίσωση: Πληθυσμός γης x Κατανάλωση = Aνθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη. Ναι, αυτό το αποτύπωμα που πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε· που το μεγαλύτερο ίχνος του αφήνει πίσω η χρήση του άνθρακα. Ναι, του άνθρακα, του οποίου ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του στον κόσμο είναι η Αυστραλία. Ναι, η Αυστραλία, που έχει πρωθυπουργό αμφισβητία της κλιματικής αλλαγής και υπέρμαχο της “ζωοδότρας για την οικονομική ανάπτυξη”  βιομηχανίας του άνθρακα.

Ενώ η κουβέντα για την αντιμετώπιση της αλλαγής στο κλίμα σοβαρεύει, η δέσμευση για απόσυρση από τα ορυκτά καύσιμα εκτείνεται και πλείστες οικονομίες στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο ανεκδιήγητος κ. Μόρισον, μετά από τέσσερις μήνες κόλασης στη χώρα του, δηλώνει ότι θεωρεί ανεύθυνες τις περικοπές στη βιομηχανία άνθρακα (οι περικοπές που έκανε φέτος στην αντιπυρική προστασία διακρίνονται από υπευθυνότητα!).

Μετά την εκπομπή βαρύτατων ρύπων, τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, τις αχαλίνωτες πυρκαγιές, τον φρικτό θάνατο δεκάδων ανθρώπων και ενός δισεκατομμυρίου ζώων, το κάψιμο χιλιάδων εκταρίων γης, την καταστροφή του τουρισμού και τον αφανισμό της κανονικότητας στη ζωή των Αυστραλών, ας αποφασίσουν οι ίδιοι ποιος θέλουν να τους κυβερνά.

Τουλάχιστον μας έστειλαν σαφές το μήνυμα: υπάρχει σχέση στις κλίμακες κακοποίησης του περιβάλλοντος, η κατάσταση έχει ξεφύγει, η ελπίδα έχει χαθεί πίσω από ασφυκτικούς καπνούς. Μακάρι να μπορέσει να αναπνεύσει τελικά.

ΥΓ. Δηλώνω ευτυχής με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου. Από την ενασχόλησή μου με τον χώρο της οικολογίας, την θυμάμαι πάντα να μοιράζεται το όραμα για έναν ζωντανό πλανήτη και να αναδεικνύει το δίκαιο του περιβάλλοντος ως θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

*Η Μαρία Μαυρικάκη είναι συγγραφέας. Πρόσφατο έργο της είναι το μυθιστόρημα “Περαστικά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος.

Όλες οι δημοσιεύσεις με τα χρονογραφήματα της Μαρίας Μαυρικάκη:
https://bit.ly/35O9uoH


[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη