20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Αγ. Αικατερίνα Οίας στο διαδίκτυο

Share

Διαδικτυακή παρουσία απέκτησε πρόσφατα η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Οι Φίλοι της Αγίας Αικατερίνας Οίας Σαντορίνης”, καθώς το website της είναι στον αέρα, στη διεύθυνση: www.ayiaekaterinaoias.gr.

Το website περιέχει όλα σχεδόν τα κείμενα και τις εικόνες του βιβλίου του Γιώργου Ανωμερίτη “Αγία Αικατερίνα Οίας, ένας άτρωτος στους αιώνες Σταυροπηγιακός Πατριαρχικός Ναός”, το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ το 2010 και κυκλοφορεί ήδη σε δεύτερη έκδοση Αγγλικά και Ελληνικά.

Σύμφωνα με το καταστατικό των “Φίλων της Αγίας Αικατερίνας Οίας”, πέρα από την ανάδειξη, συντήρηση, διαφύλαξη και προβολή του ναού, σκοπός είναι και η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της βυζαντινής και μεσαιωνικής Σαντορίνης, καθώς και η ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της Οίας.

Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνας, χτισμένος το 1600, είναι σήμερα ο πιο παλιός ναός της Οίας, ο οποίος μετά από 9 σεισμούς άνω των 6 ρίχτερ συνεχίζει να παραμένει “άτρωτος” παρά τον μεγάλο του τρούλο. Για τον ναό αυτόν έχουν εκδοθεί τέσσερα Πατριαρχικά Σιγίλλια από τους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως (1641-1763), τα οποία διασώζονται στο Αρχειοφυλακείο του Πατριαρχείου. Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, εξαιρετικής τέχνης, υπάρχουν 17 εικόνες του Μυκονιάτη αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη, καθιστώντας έτσι το ναό ένα ιδιότυπο “Μουσείο Καλέργη”, αφού τόσες πολλές φορητές εικόνες του δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Στόχος της Α.Μ.Κ.Ε. “Οι Φίλοι της Αγίας Αικατερίνας” είναι ο ναός και το εκθετήριο να παραμένουν ανοιχτά για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, ώστε οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες του να μπορούν να βλέπουν έναν ορθόδοξο μεταβυζαντινό ναό των χρόνων της Τουρκοφραγκοκρατίας, καθώς και τις σπάνιες εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης που κοσμούν το ναό.

 

 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη