ΣΣΕ Επισιτισμού: Η απόφαση για την προσθήκη σχετικά με τον χρόνο εργασίας

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β’ 4137-3/8/2022) η απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία κηρύσσεται γενικώς υποχρεωτική η από 29/7/2022 Σ.Σ.Ε. “Προσθήκη στο άρθρο 5 της από 24/5/2021 Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας 2021-2023”, με Π.Κ. 18-29/7/2022, για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου που αυτή αφορά.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Π.Κ. 18-29/7/2022:

“α. Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα.

β. Οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα, εάν εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75%, εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέρα Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

γ. Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργασθέντων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας -το οποίο εξακολουθεί να ισχύει- αφού όποτε  πραγματοποιείται αυτό, γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων υπου υπάγονται στην παρούσα και όχι από πρόθεση, επιθυμία ή συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμφωνημένου πενθημέρου.

δ. Η ρύθμιση των υποπαραγράφων β’ και γ’ εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2022.

ε. Οίκοθεν νοείται ότι το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα δε θα υπολείπεται του καθορισμένου εκάστοτε ελάχιστου νόμιμου μισθού.”

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη