Η εμπειρία που θα αποκομίσουν οι επισκέπτες που επέλεξαν εν μέσω πανδημίας να επισκεφθούν την Ελλάδα είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει την εξέλιξη της φετινής, πρωτόγνωρης τουριστικής περιόδου, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ήταν κεντρικός εισηγητής στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (8/7) στην Αθήνα. Παράλληλα τόνισε ότι η πανδημία πρέπει να γίνει η αφορμή για τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση στη χώρα, ώστε να μπορεί να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρία.

Η εκδήλωση είχε γενικό τίτλο “Υγεία & Ασφάλεια, Τουρισμός & Οικονομία, Covid-19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα” και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΕΝΠΕ, ήταν κεντρικός εισηγητής στην θεματική ενότητα με τίτλο “Τουρισμός – Οικονομία”, στην οποίαν συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και ο Πρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχιος Βασιλάκης.

Ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι το Νότιο Αιγαίο έχει μια παγκόσμια πρωτιά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και αυτή είναι το σχεδόν καθολικό ποσοστό του 97,1% με το οποίο ο τουρισμός συμμετέχει στην παραγωγή εισοδήματος στην Περιφέρεια, ποσοστό που αναλογικά αποτυπώνεται και στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Ως εκ τούτου, είναι χρήσιμη όσο και καθοριστική η εμπειρία μιας περιοχής με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ανοίγοντας τη συζήτηση στη θεματική ενότητα, ο κ. Χατζημάρκος  ανέφερε:

“Η σημερινή συζήτηση με την παρουσία των υπουργών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων της χώρας, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, για να δοθούν οι απαντήσεις που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία, τουλάχιστον όσον αφορά τον τουρισμό. 

Βρισκόμαστε σε μια σεζόν που μας δίνει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και αγωνία γιατί κανένας από εμάς δεν έχει διαχειριστεί αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν. Προσπαθούμε να λύσουμε μια εξίσωση, η οποία έχει πάρα πολλές παραμέτρους και ισορροπίες: υγειονομική ασφάλεια και ταυτόχρονα, τουριστική εμπειρία. Το ερώτημα είναι πόσο ελκυστικοί μπορεί να είναι οι τουριστικοί προορισμοί μας όταν προσπαθούν να ισορροπήσουν την τουριστική εμπειρία την οποία αναζητά ο επισκέπτης, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα τα οποία η περίοδος επιβάλλει.

Μπήκαμε όλοι σε αυτή τη σεζόν ως “πρωτοετείς”, έχοντας μπροστά μας μια απολύτως λευκή σελίδα, ασχέτως της εμπειρίας που μπορεί να έχει ο καθένας από μας στον τομέα του. Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε κάτι τελείως άγνωστο. Αν το αντιμετωπίσουμε με φόβο, νομίζω ότι δεν θα πετύχουμε απολύτως τίποτα. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και μόνο ως πρόκληση και ευκαιρία μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ευκαιρία διότι, κάτι τόσο μεγάλο, κάτι ιστορικά μοναδικό, δεν μπορείς να το ζήσεις ως απλός θεατής. Είναι ευκαιρία να κάνουμε όλες τις παρατηρήσεις που πρέπει και να πάρουμε όλες τις αποφάσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες, έτσι ώστε, βγαίνοντας από αυτήν την κρίση, να πούμε ότι έχουμε μάθει πράγματα. Είναι αφελές και καταστροφικό να πιστεύει κανείς ότι θα βγούμε από όλο αυτό όπως ήμασταν πριν και βέβαια θα σημαίνει το χάσιμο μιας ιστορικής ευκαιρίας να κάνουμε τις αλλαγές που θα μας κρατήσουν ζωντανούς σε μια άλλη εποχή, που απαιτεί έναν άλλο βηματισμό”. 

Όσον αφορά την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου στις καινοφανείς συνθήκες που ζούμε, ο Περιφερειάρχης περιέγραψε την εμπειρία που θα αποκομίσει ο επισκέπτης ως τον κρισιμότερο παράγοντα που θα καθορίσει την πορεία της σεζόν. Σημείωσε πως,  εκείνο που αποκόμισε ο ίδιος, συνομιλώντας με τουριστικούς φορείς πολλών χωρών τους δυόμιση περίπου μήνες του lockdown, είναι πως εκείνο που προέχει για τους δυνητικούς επισκέπτες δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, η υγειονομική ασφάλεια. “Εκείνο που προέχει είναι το κατά πόσον οι επισκέπτες που θα επιλέξουν τη χώρα και τα νησιά μας θα αισθανθούν καλοδεχούμενοι, αν θα συναντήσουν χαμογελαστούς ανθρώπους και αν οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να τους υποδεχθούν εν μέσω πανδημίας” τόνισε.

“Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τουρισμός είναι μια ολιστική εμπειρία. Στη φετινή σεζόν, που ξεκίνησε ομαλά, θα κριθούμε στο εξωτερικό από αυτό το οποίο θα περιγράψει ως εμπειρία ο κάθε επισκέπτης μας στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον του, στην οικογένεια, τους φίλους του και πολύ περισσότερο στα social media. Ο Ιούλιος θα είναι απολύτως καθοριστικός ως προς αυτό. Γι’ αυτό, όλοι εμείς που ασκούμε διοίκηση, θα πρέπει να έχουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, διότι την εμπειρία στον επισκέπτη μας δεν την διαμορφώνει μόνο ένας κλάδος. Τη διαμορφώνει ολόκληρη η κοινωνία. Γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η διαμόρφωση τουριστικής κουλτούρας σε όλο το φάσμα των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων κλάδων. Η “συνταγή” πρέπει να περιλαμβάνει όλη την κοινωνία”, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στην εμπειρία διαχείρισης της α’ φάσης της υγειονομικής κρίσης, με τα γνωστά, εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η κυβέρνηση για να μπορέσει να ξεπεράσει την “απονευρωμένη, φοβική και ενοχική δημόσια διοίκηση” και να αντιμετωπίσει επιτυχώς την υγειονομική κρίση, κατέφυγε σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία θα πρέπει να γίνει η αφορμή για τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση στη χώρα, για να μπορεί να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρία. Το ίδιο ισχύει και για τις Περιφέρειες. “Οι Περιφέρειες δεν έχουν στα χέρια τους τα διοικητικά και τα οικονομικά εργαλεία για να μπορούν να δουλέψουν όπως οι περιστάσεις το επιβάλλουν. Αλλά ακόμα κι αν μας δοθούν απεριόριστοι πόροι, το διοικητικό περιβάλλον δεν μας αφήνει να τους αξιοποιήσουμε. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό που περιέγραψα ως μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία”, ανέφερε ο κος Χατζημάρκος.

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here