Γκ. Μαγιορκίνης: Η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα

Ν. Χαρδαλιάς: Γιορτάζουμε τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά

Η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται στην επικράτεια, η πίεση στο σύστημα υγείας υποχωρεί, αν και η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, αλλά το “σκληρό δεδομένο” της δραματικής επιδείνωσης της επιδημίας σε μικρό χρονικό διάστημα και της αργής και δύσκολης στη συνέχεια αποκλιμάκωσης, δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα όπως είχαμε συνηθίσει. Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, εφιστώντας την προσοχή όλων στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Όλα τα στοιχεία, υπογράμμισε, συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, χωρίς χρήση μάσκας δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο είπε χαρακτηριστικά. “Ό,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα». Τόνισε ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας. Σημείωσε ότι αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη “κοινωνική φούσκα” κατά τη διάρκεια των εορτών. Σημαντικό είναι να μην συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επανέλαβε ότι αν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν και να φροντίζουμε για τη διατήρηση του μικρού αριθμού ατόμων στις όποιες συναντήσεις και για τη διατήρηση των κανόνων υγιεινής, καθώς και να γίνεται καλός αερισμός του χώρου.

Και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε με τη σειρά του πως τα φετινά Χριστούγεννα θα γιορταστούν με εκτεταμένους και εντατικούς ελέγχους, περιορισμένο αριθμό ατόμων (μέχρι 9 άτομα) στο γιορτινό τραπέζι και χωρίς κάλαντα, τονίζοντας ότι κατά την περίοδο αυτή “είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας”. Ο κος Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι οι πολίτες δεν θα πάνε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούν σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουν, όπως τις άλλες χρονιές, ενώ επισήμανε ότι γύρω από το γιορτινό τραπέζι -αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένειά μας- μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες- καθώς όπως είπε “αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας”.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται κάποια μετακίνηση για τον λόγο αυτό.

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, υπενθύμισε ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

“Γιορτάζουμε τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε και πάλι μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε λίγο καιρό, χωρίς να λείπει κανείς”, σημείωσε ο κος Χαρδαλιάς,, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά σε περίπτωση που οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα.

Μετάλλαξη ιού στη Βρετανία – Τα μέτρα για όσους φτάνουν στην Ελλάδα
Σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού που έχει εντοπιστεί στη Βρετανία, η βασική υπόθεση που εξετάζεται είναι ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα, είπε ο κος Μαγιορκίνης. Το φαινόμενο είναι υπό διαρκή παρακολούθηση, δεν έχει επαληθευτεί, παρόλα αυτά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε. Το στέλεχος περιγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη κυκλοφορούσε αρκετά πιο νωρίς. “Σε κάθε περίπτωση και αν επαληθευτεί η υπόθεση της μικρής αύξησης της μολυσματικότητας, δεν τροποποιεί το σχεδιασμό που ήδη υπάρχει. Δηλαδή τον εμβολιασμό και τη λήψη μέτρων ανάλογα με το φορτίο της επιδημίας”.

Ως προς το θέμα αυτό, ο κος Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα νέα αυτά δεδομένα οδήγησαν στην επικαιροποίηση της αεροπορικής οδηγίας (notam) που ισχύει για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη χώρα μας. Έτσι από σήμερα το πρωί και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF.

Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού που ελέγχεται από την αστυνομία. Παράλληλα συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Tυχαιοποιημένα δωρεάν τεστ κορονοϊού
Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα testing.gov.gr για τους τυχαιοποιημένους δωρεάν ελέγχους Covid-19 και μέχρι τις 17:30 είχαν δηλωθεί περισσότεροι από 5.000 εθελοντές. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η βελτίωση της επιτήρησης της επιδημίας σε βάθος χρόνου, εξήγησε ο κος Μαγιορκίνης, τονίζοντας παράλληλα πως αν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό του, καθώς η πλατφόρμα δεν είναι για άτομα με συμπτώματα.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεπε τους πολίτες να λάβουν μέρος στα νέα δωρεάν δειγματοληπτικά τεστ.

Συγκεκριμένα έγραψε: “Ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος για την παρακολούθηση ασυμπτωματικών φορέων Covid είναι μία πτυχή της εθνικής στρατηγικής κατά του κορονοϊού. Η συνδρομή των πολιτών σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι καθοριστικής σημασίας. Δηλώστε συμμετοχή εδώ testing.gov.gr”

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη