Για τη μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία αναδεικνύει μέχρι στιγμής η τουριστικής περίοδος του 2017 και η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη, κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και οι 14 Πανελλήνιοι Φορείς-μέλη του, σε συνέχεια δείπνου που παρέθεσαν απόψε (5/4) στον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, την Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, και τους Υπουργούς Επικρατείας, κ.κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Αφορμή για το δείπνο ήταν το στοίχημα για την πορεία του τουρισμού το 2016 που κέρδισε ο κ. Τσίπρας.

Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης ευκαιρίας προϋποθέτει βέβαια μια σειρά από ενέργειες, όπως η άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, η μη σοβαρή επιδείνωση των εξωγενών παραγόντων, αλλά και η διευθέτηση χρόνιων θεσμικών ζητημάτων, όπως το χωροταξικό, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η στήριξη του επιχειρείν και η ελάφρυνση της υπερφορολόγησης σε συνδυασμό με την πάταξη της παραοικονομίας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

“Ο τουρισμός υπήρξε ο μοναδικός τομέας που, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ενδυναμώθηκε και αναπτύχθηκε κρατώντας ουσιαστικά την χώρα όρθια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτό είναι το στοίχημα που ο τουρισμός μας κέρδισε και που μας δίνει την ευκαιρία να παραθέσουμε δείπνο στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Η τουριστική περίοδος του 2017, με βάση τις έως σήμερα ενδείξεις, αναδεικνύει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Υπό την προϋπόθεση άμεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές και μη σοβαρής επιδείνωσης των εξωγενών παραγόντων στην περιοχή, η αύξηση των αφίξεων και εσόδων αναμένεται φέτος να προσθέσει μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ. Εξέλιξη καίριας σημασίας τόσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.

Διαφήμιση

Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ο ΣΕΤΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνεργασίας του τομέα με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), για την περαιτέρω ενίσχυση πολυεπίπεδων συνεργειών με τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις κατασκευές και τη βιομηχανία. Στόχος η έξοδος από την κρίση με την ανάδειξη της Ελλάδας ως ηγέτιδας χώρας στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.

Για να επιτευχθεί αυτό, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ταχύτερη διευθέτηση χρόνιων θεσμικών εκκρεμοτήτων που διατρέχουν τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, εστίαση, θαλάσσιος και συνεδριακός τουρισμός, αεροπορικές, θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, λοιπές τουριστικές υπηρεσίες και υποδομές) όπως το χωροταξικό, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η στήριξη του επιχειρείν και η ελάφρυνση της υπερφορολόγησης σε συνδυασμό με την πάταξη της παραοικονομίας. Εκκρεμότητες που για την αντιμετώπισή τους, ο Πρωθυπουργός υπεσχέθη την προσωπική στήριξή του.

Ο ΣΕΤΕ και το σύνολο των Πανελλήνιων Φορέων μελών του, δηλώνουμε ότι η αδιάσπαστη ενότητα που μας διακρίνει και η προσήλωση στο κοινό μας όραμα και στον οδικό χάρτη υλοποίησης του, αποτελούν το όχημα με το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε, με ορίζοντα το 2021, να συμπαρασύρουμε και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας προς μία νέα ισχυρή Ελλάδα”.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

– Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
– Ιωάννης Α. Ρέτσος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)
– Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ)
– Λύσανδρος Τσιλίδης, Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA)
– Κωνσταντίνος Παλασκώνης, Πρόεδρος Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ)
– Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)
– Ιωάννης Κούβαρης, Πρόεδρος Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ)
– Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ)
– Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου, Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Αεροπορικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΕΑΕ)
– Ειρήνη Τόλη, Πρόεδρος Hellenic Association of Professional Congress Organizers (HAPCO)
– Ντίνος Φραντζεσκάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών (ΣΑΑΕ)
– Δημήτρης Μαγγιώρος, Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ)
– Αθανάσιος Παπανικολάου, Πρόεδρος Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ)
– Αναστάσιος Κούμανης, Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων & Συνεδρίων (ΣΕΟΕΣ)
– Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος (ΕΜΑΕ)

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email