Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κ.ά. Κατά την περίοδο 2016-2017 σε όλη την Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά και 41 θάνατοι.
Στην Ελλάδα, ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν ήδη καταγραφεί 100 κρούσματα (χωρίς θανάτους), με τον κίνδυνο επέκτασης της νόσου στη χώρα μας να είναι υπαρκτός. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Μεγαλύτερη είναι η συχνότητα στη Ν. Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των περιστατικών και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
[adning id="140783"]Μετά και την πρόσφατη συνεδρίασή της, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:
- Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
- Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών (αντί 15 μηνών) και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την 1η δόση (αντί στα 4-6 έτη) ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Για αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο εμβόλιο σχετίστηκε με αυτισμό και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, και είναι το πρώτο προς αποφυγήν εμβόλιο ανάμεσα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που διασπείρεται ανάμεσα στους γοντείς, κυρίως μέσω του Internet. Παρά την έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης, ο φόβος για πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες καθυστερεί ή και μειώνει την εφαρμογή του εμβολίου. Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως, το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές και βέβαια για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.
Σε γενικές γραμμές πάντως το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στην χώρα μας είναι υψηλό, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε εφησυχασμό. Όπως συστήνεται από το Υπουργείο Υγείας “η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα”.
[adning id="140783"]