Εμβόλιο κατά του Covid-19
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/BIONTECH SE

Εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά της Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα.

Η Ιταλία απειλεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις. Χθες, ο ειδικός επίτροπος για την Covid-19 Ντομένικο Αρκούρι δήλωσε πως διαμηνύθηκε ότι η χώρα περιμένει περικοπή κατά 20% των ποσοτήτων που περίμενε την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μείωση κατά 30% στις παραδόσεις αυτής της εβδομάδας.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Γιαν Μπλάτνι δήλωσε ότι οι παραδόσεις της Pfizer στην χώρα του μειώθηκαν κατά 15% αυτήν την εβδομάδα και θα μειωθούν κατά 30% τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε σήμερα ότι “επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς στη χώρα μας οι εβδομαδιαίες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer”, τονίζοντας ότι “παραμένει αμετάβλητο το σύνολο των παραδόσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2021”.

“Η μείωση των ποσοτήτων από την εταιρία Pfizer για την Ελλάδα αφορούσε την παράδοση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Από εκεί και πέρα οι παραδόσεις εμβολίων επανέρχονται στους κανονικούς ρυθμούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για την κύρωση των δύο δωρεών συνολικού ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Λάτση για την ενίσχυση των νοσοκομείων Γεννηματά στην Αθήνα και Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη.

Το συμβόλαιο των Pfizer/Biontech με την Ευρωπαϊκή Ένωσή είναι απόρρητο και κάθε χώρα διαπραγματεύεται διαφορετικές διευθετήσεις για τις παραδόσεις της Pfizer. Δεν είναι σαφές αν η αμερικανική εταιρεία έχει νομικές υποχρεώσεις για να παραδίδει συγκεκριμένες ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση, όπως φαίνεται ότι απαιτείται από ορισμένες εθνικές παραγγελίες, ή σε τριμηνιαία βάση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here