Η Κόρη της Θήρας και η Γοργώ της Πάρου ταξιδεύουν στη Ρώμη

Η έκθεση, με αντικείμενα που εκπροσωπούν εμβληματικές πτυχές της ελληνικής και ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς επιχειρεί να ανατροφοδοτήσει τον διάλογο για την διαχρονική συμβολή του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού

Τριακόσια περίπου αριστουργήματα και μοναδικά έργα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα, από την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, τους Ετρούσκους, από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, θα περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο “Η Στιγμή και η Αιωνιότητα | Ανάμεσα σε εμάς και τους αρχαίους”, που συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η Γενική Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας και το Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο, στις Θέρμες του Διοκλητιανού, στη Ρώμη, σε πτέρυγα που θα ανοίξει για πρώτη φορά στο κοινό μετά από 110 χρόνια.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι η αρχαϊκή Κόρη της Θήρας και η Γοργώ της Πάρου, που μετακινούνται για πρώτη φορά “εκτός έδρας”.

Η Κόρη της Θήρας, άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα. Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48 μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.

Μετά από αρκετά χρόνια στις αποθήκες, η Κόρη της Θήρας εκτέθηκε για λίγο διάστημα για πρώτη φορά στο κοινό, από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, στο πλαίσιο περιοδικής έκθεσης στο, υπό ανακαίνιση, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του μουσείου, εκτιμάται εντός του 2023, η Κόρη της Θήρας προβλέπεται να είναι το κεντρικό έκθεμά του.

Η Γοργώ της Πάρου είναι μοναδικής τέχνης γλυπτό που σώζεται σχεδόν ολόκληρο και πιθανότατα ήταν κεντρικό ακρωτήριο ναού των αρχαϊκών χρόνων (μέσα 6ου αι. π.Χ.). Η φτερωτή θεότητα αναπαρίσταται σε κίνηση με τα φτερά της μαζεμένα προς τα πίσω. Εντυπωσιάζουν οι λεπτομέρειες του προσώπου και του ενδύματος της. Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου.

Η έκθεση εγκαινιάζεται το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Μαΐου και θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουλίου, από Τρίτη έως Κυριακή, 11:00-18:00.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη