20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λα Πάλμα: Η λάβα του ηφαιστείου έφτασε στον ωκεανό

Ανησυχία για την έκλυση τοξικών αερίων

Share

Η λάβα του ηφαιστείου που εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας πριν από δέκα ημέρες (19/9) στο νησί Λα Πάλμα, στο ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων νήσων, έφθασε τελικά στον ωκεανό τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, φαινόμενο δυνητικά επικίνδυνο, το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων (INVOLCAN). “Η ροή της λάβας έφθασε στη θάλασσα στην Πλάγια Νουέβα», διευκρίνισε το INVOLCAN μέσω Twitter.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο στα Κανάρια νησιά, ισπανικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής, εικονίζουν την πυρακτωμένη λάβα να μπαίνει στο νερό, καθώς υψώνεται μεγάλη ποσότητα ατμού.

Χθες το απόγευμα, η λάβα, η ταχύτητα της οποίας μεταβαλλόταν τις τελευταίες ημέρες και είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί κάποια στιγμή, βρισκόταν ακόμη 800 μέτρα από τη θάλασσα και ήταν αδύνατο να προβλεφθεί το αν και το πότε θα έφθανε στον ωκεανό.

Το σμίξιμο της λάβας, λιωμένων βράχων και άλλων υλικών με θερμοκρασία 1.000 και πλέον βαθμών Κελσίου, με το νερό της θάλασσας, που έχει θερμοκρασία 20-25° Κελσίου, εγείρει ανησυχία λόγω του ότι θα σημάνει πιθανόν την έκλυση τοξικών αερίων και βλαβερών μικροσωματιδίων, επικίνδυνων για τον άνθρωπο. Για αυτόν τον λόγο οι αρχές του αρχιπελάγους επέβαλαν “ζώνη αποκλεισμού 2 ναυτικών μιλίων” γύρω από το σημείο όπου προβλεπόταν να φθάσει η λάβα στο νερό.

Τη Δευτέρα, στους κατοίκους αρκετών γειτονιών στο Ταθακόρτε, χωριό κοντά στην ακτή, δόθηκε εντολή να κλειστούν στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τις πιθανές εκλύσεις τοξικών αερίων λόγω του ότι η λάβα έφθανε στη θάλασσα.

Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα δεδομένα για την ποσότητα των τοξικών αερίων που παράγονται και το πόσο επικίνδυνη θεωρείται η κατάσταση.

Η είσοδος της λάβας στη θάλασσα καταγράφηκε μερικές ώρες αφού η ισπανική κυβέρνηση αποδέσμευσε 10,5 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, ιδίως να εξασφαλιστεί στέγη σε όσους είδαν τη λάβα να καταπίνει τα σπίτια τους.

Το νησί των 85.000 κατοίκων κηρύχθηκε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, καθώς οι ροές της λάβας κατέστρεψαν συνολικά 656 κτίρια -δεν ήταν όλα κατοικίες- και κάλυψαν κάπου 2.680 στρέμματα γης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα γεωσκόπησης Copernicus. Η λάβα κατέστρεψε επίσης πολλούς δρόμους. Ο Άνχελ Βίκτορ Ρότες, περιφερειάρχης στα Κανάρια, υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ και άφησε να εννοηθεί ότι λογαριάζει σε ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανοικοδόμηση. Όπως και άλλα νησιά του αρχιπελάγους, η οικονομία στο νησί Λα Πάλμα βασίζεται στις καλλιέργειες μπανάνας και στον τουρισμό.

Η έκρηξη του ηφαιστείου δεν έχει προκαλέσει ούτε θανάτους, ούτε τραυματισμούς, πάντως κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση 6.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Αφότου άρχισε η εκρηκτική δραστηριότητα, από το ηφαίστειο εκλύεται τεράστια στήλη καπνού, που φθάνει σε εκατοντάδες μέτρα ύψος, καθώς επίσης και τέφρας. Η συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των αεροσκαφών. Επτά εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή, κατόπιν το αεροδρόμιο έκλεισε. Αν και επισήμως έχει ανοίξει ξανά, οι πτήσεις έχουν προς το παρόν ανασταλεί.

Ειδικοί αναμένουν ότι η φάση της εκρηκτικής δραστηριότητας μπορεί να διαρκέσει αρκετές ακόμη εβδομάδες, ως ακόμη και μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη