20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η λειτουργία του “MyConsulLive” επεκτείνεται σε περισσότερες Πρεσβείες και Προξενεία

Share

Στο τρίτο στάδιο της πιλοτικής λειτουργίας περνά το MyConsulLive.gov.gr, η πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών στα προξενεία χωρίς φυσική παρουσία, μέσω βιντεοκλήσης, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η λειτουργία της πλατφόρμας επεκτείνεται σημαντικά, εντάσσοντας:

  • Τα προξενικά γραφεία στις πρεσβείες Βρυξελλών, Ουάσιγκτον, Παρισίων, Στοκχόλμης και
  • τα Γενικά Προξενεία Αδελαΐδας, Αμβούργου, Μελβούρνης, Μονάχου, Μόντρεαλ, Σικάγου, Στουτγάρδης, Σίδνεϊ, Τάμπας και Φρανκφούρτης.

Οι παραπάνω Αρχές έρχονται να προστεθούν στο προξενικό γραφείο της Πρεσβείας Λονδίνου και στα γενικά προξενεία Νέας Υόρκης, Τορόντο, Βοστώνης, Κωνσταντινούπολης, Ντίσελντορφ και το Προξενείο Πέρθης, όπου η πλατφόρμα βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία. Σταδιακά το MyConsulLive πρόκειται να επεκταθεί στο σύνολο των προξενικών Αρχών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μέσω του “MyConsulLive” δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις χωρίς φυσική παρουσία στο Προξενείο, μέσω προγραμματισμένης βιντεοκλήσης με τον αρμόδιο προξενικό υπάλληλο.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας είναι οι ακόλουθες:

  • πιστοποιητικό μόνιμου κάτοικου εξωτερικού
  • βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης / γέννησης / διαμονής
  • αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης
  • δήλωση δικαιούχου σύνταξης
  • αιτήσεις / αναφορές

Η υπηρεσία παρέχεται μέσω του gov.gr, στην ενότητα “Πολίτης και καθημερινότητα” και την υποενότητα “Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών”. Η ταυτοποίηση του ενδιαφερομένου γίνεται με τη χρήση κωδικών Taxisnet για την επιβεβαίωση των στοιχείων, ενώ κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης η ταυτοπροσωπία θα διαπιστώνεται με την επίδειξη δημοσίου εγγράφου (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.).

Υπενθυμίζεται ότι το MyConsulLive.gov.gr ξεκίνησε την πιλοτική του λειτουργία τον Δεκέμβριο 2020. Υλοποιήθηκε με την συνεργασία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Επικρατείας και ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ ο σχεδιασμός έγινε από την γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών ψηφιακών ραντεβού που παρέχουν τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ και η ΑΑΔΕ.

Το MyConsulLive.gov.gr είναι ένα από τα εργαλεία που διευκολύνουν την ψηφιοποίηση, την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τις συναλλαγές των Ελλήνων του εξωτερικού με τις Προξενικές Αρχές.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί πιλοτικά και ο Ψηφιακός Βοηθός Εικονικής Υποβοήθησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Chatbot) στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας Λονδίνου και στο γενικό προξενείο Νέας Υόρκης, με προοπτική σταδιακής επέκτασης στο σύνολο των προξενικών Αρχών.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη