Σ. Τσιόδρας: Η μάσκα είναι το προσωπικό μας lockdown

Αισιοδοξία για αποτελέσματα από το μέτωπο του εμβολίου τον Οκτώβριο

“Θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία χωρίς εμβόλιο, προς το παρόν, μέχρι να έχουμε εμβόλιο”, είπε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα “για ένα ασφαλές εμβόλιο, καλά ελεγμένο, που θα μπορούν να το κάνουν οι άνθρωποι και να είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες πανδημίας” και συμπλήρωσε: “Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο θα διαρκεί η προστασία του εμβολίου. Ίσως χρειαστεί να γίνεται δύο φορές, ή σίγουρα μια φορά το χρόνο. Αν προσέξουμε, θα έρθει το εμβόλιο και μετά θα μπορούμε πάλι να συνεχίσουμε τις αγκαλιές”.

Ο κος Τσιόδρας μίλησε και για την ισότιμη πρόσβαση, όταν αυτό το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Αναφερόμενος στην Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι θα διατεθούν 2 δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2021.

Η μάσκα είναι το προσωπικό μας lockdown
Στην ενημέρωση κυριάρχησε η τοποθέτηση του καθηγητή για τη χρήση μάσκας, ιδίως από τους μαθητές και τους νεότερους. Τα μέτρα στα σχολεία δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε αποσπασματικά, επισήμανε ο κος Τσιόδρας και κωδικοποίησε τι πρέπει να γίνει: “Απόσταση μεταξύ των θρανίων, συχνή υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας με σωστή εκπαίδευση, αποφυγή του συγχρωτισμού, η κάθε τάξη να λειτουργεί σαν μια οικογένεια. Δεν πρέπει να βλέπουμε κάθε μέτρο μόνο του, αλλά όλα μαζί” είπε χαρακτηριστικά. Ο λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά είναι μια δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό κάλεσε τους γονείς να ξεκινήσουν από τώρα να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στη χρήση της και να μην περιμένουν την έναρξη της σχολικής χρόνιας. Τα παιδιά, όπως εξήγησε, θα μιμηθούν τους γονείς τους, οπότε από αυτούς θα πρέπει να ξεκινά η σωστή χρήση της μάσκας. “Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα μικρό διάλειμμα από τη χρήση μάσκας στα παιδιά”, εξήγησε και πρόσθεσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν γιατί πρέπει να φορούν τη μάσκα.

Τα παιδιά χρειάζονται το σχολείο και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται από απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατήρησε. “Οι σχέσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, έχουν μεγάλη σημασία για την συναισθηματική και την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών”, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος, εξηγώντας ότι η επιτροπή ίσως χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν στο σύνολο της χώρας, ή σε συγκεκριμένες περιοχές, παρότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν φαίνεται να συμβάλλει στον περιορισμό του ιού, όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα. “Η χρήση της μάσκας προστατεύει εμάς, αλλά ακόμη περισσότερο τους άλλους. Τα σταγονίδια από ένα έντομο βήχα μπορεί να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα. Η μάσκα μάς διευκολύνει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα όταν υπάρχουν υψηλά επιδημιολογικά φορτία στην κοινότητα” επισήμανε και πρόσθεσε:

“Η μάσκα είναι ένα μαχαίρι με δύο όψεις. Από τη μια χρησιμοποιείται για καλό σκοπό στα Νοσοκομεία μας, από τους γιατρούς μας, τις νοσηλεύτριές μας, στα μικρά παιδάκια με τις ασθένειες, που αφορούν την άμυνά τους, όπως παιδιά από ογκολογικές μονάδες, ώστε να μην εκτεθούν στα μικρόβια και τώρα, για λίγο εύχομαι καιρό, στις κοινωνικές μας δραστηριότητες.

Θα μας προφυλάξει ώστε να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δύσκολα μέτρα. Πάντα σαν υποστήριξη στα άλλα μέτρα, σε αυτά τα μέτρα που όλοι ξέρετε. Πάντα στο μέτρο του δυνατού, στην τήρηση της απόστασης, του περιορισμού των ελεύθερων επαφών μας με κάποια συγκεκριμένα άτομα του κύκλου μας μόνο, ώστε να μπορούμε να ενεργήσουμε γρηγορότερα αν εμφανιστεί ένα κρούσμα στον κύκλο μας.

Από την άλλη μεριά είναι ένα αναγκαίο κακό. Πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε, να την εκμεταλλευτούμε, να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα δικό μας προσωπικό απαγορευτικό, ένα προσωπικό lockdown. Αυτό πρέπει να γίνει, παρά τα επιχειρήματα εναντίον της, επιστημονικά επιχειρήματα, όπως ο κίνδυνος μιας ψεύτικης αίσθησης ασφάλειας, κακής χρήσης. Θυμάστε, τα είχα κατονομάσει στο παρελθόν. Όχι γιατί άλλα έλεγα τότε και άλλα λέω τώρα. Απλά οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών άλλαξαν, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στήριξαν άλλη προσέγγιση με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Και η Επιτροπή μας, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων υιοθέτησε τη νέα προσέγγιση”.

Τα στατιστικά του Αυγούστου – Πονοκέφαλος οι επιδημίες στις κλειστές δομές
Ο κος Τσιόδρας δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του για τα κρούσματα στις κλειστές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Όπως είπε, τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας, μόνο τον Αύγουστο, όπου καταγράφηκαν 137 νέα κρούσματα κορονοϊού σε φιλοξενούμενους και προσωπικό. “Δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους. Μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους” είπε και έδωσε και ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν τον προηγούμενο μήνα.

Όπως είπε, από τα 5.730 κρούσματα, τα 4.810 ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα. Το 29% από αυτά τα κρούσματα ήταν εντελώς ασυμπτωματικά, ενώ το 67% των εγχώριων μολύνσεων, ανέφερε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Τα 681 από αυτά τα κρούσματα προέρχονταν από συρροές σε επαγγελματικούς χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ν. Χαρδαλιάς: Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές στις περιοχές που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα
Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 3/9 επαναλειτουργούν, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή σε Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο. Οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Μεταξύ άλλων, ο κος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορονοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.

“Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά”, είπε χαρακτηριστικά ο κος Χαρδαλιάς και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες “για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη