Η μεσοκυκλαδική πρόχους του έτους γαστρονομίας της Σαντορίνης

Με ιδιαίτερα ευμενή σχόλια έγινε δεκτός ο λογότυπος του “Έτους Γαστρονομίας της Σαντορίνης” που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στην εκδήλωση δημόσιας αναγγελίας της δράσης αυτής του Δήμου Θήρας, στις 26 Νοεμβρίου.

Ο λογότυπος αποτελεί χορηγία της εταιρείας Nomint που εξειδικεύεται σε θέματα τρισδιάστατων απεικονίσεων στην Αθήνα και στο Λονδίνο.

Η δημιουργία του λογοτύπου βασίστηκε στη μεσοκυκλαδική πρόχου της παρακάτω φωτογραφίας που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών που έγιναν στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου.

Για την συγκεκριμένη πρόχου ο κ. Χρ. Μπουλώτης, στο άρθρο του με τίτλο “Πτυχές θρησκευτικής έκφρασης στο Ακρωτήρι”, ΑΛΣ 2005, Περιοδική έκδοση της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, σημειώνει τα εξής:

“Η σχετική πρόσφατη εύρεση μιας Μεσοκυκλαδικής πρόχου με σωληνωτή προχοή, με συμβολικό γραπτό διάκοσμο στις δύο όψεις της ήρθε να εικονογραφήσει αμάρτυρες στο Ακρωτήρι πτυχές της λατρευτικής πρακτικής ενισχύοντας περαιτέρω τη δοξασιακή της συνάρτηση με τον κόσμο των ζώων και, ειδικότερα, των πτηνών.

Αυτόπτες μάρτυρες σε  μια σπονδική πράξη μας καθιστά η ζωγραφική παράσταση, όπου, σε σύνθεση εραλδική, βλέπουμε έναν όρθιο άνδρα με πρόχου στα χέρια έτοιμο να γεμίσει τι υψίκορμο άωτο κωνικό κύπελλο που το κρατά, αντικριστά, μια άλλη ανδρική μορφή.

Το θαλερό φυτό που φύεται καλλιγραφημένο ανάμεσα στα πόδια τους καθώς και η συμβολική εικόνα του επιβλητικού πτηνόμορφου όντος την άλλη όψη του αγγείου δεν αφήνουν αμφιβολίες για τον τελετουργικό χαρακτήρα της σπονδής.”

 

 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη