Οι ζώνες ΟΠΑΠ λέγονται πλέον ΠΟΠ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και αναλυτικές πληροφορίες για τις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες εντάσσονται οι ελληνικοί οίνοι παρουσιάζονται στον δικτυακό τόπο winesurveyor.

Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οινική νομοθεσία, αναφέρει το σχετικό άρθρο του winesurveyor, οι ελληνικοί οίνοι ΟΠΑΠ  εντάσσονται στην κατηγορία των προϊόντων ΠΟΠ.  Οι περιοχές που παράγονται οι οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) είναι ουσιαστικώς οι ιστορικές αμπελουργικές και οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Στις περιοχές αυτές έχουν οριοθετηθεί σαφείς αμπελουργικές ζώνες. Με την εξαίρεση δύο περιοχών, οι ποικιλιακές συνθέσεις ορίζονται μόνον από ελληνικές ποικιλίες.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν οριοθετηθεί με βάση όρια κοινοτήτων και όχι με βάση αμπελοτεμάχια. Ως αποτέλεσμα, ακόμα και σε διακεκριμένες ζώνες ΟΠΑΠ υπάρχουν αμπελοτεμάχια που παράγουν τελείως ακατάλληλο σταφύλι. Έχει νόημα και εφαρμόζεται εκτεταμένα στη Γαλλία και αλλού ο χωρισμός της ζώνης σε υποζώνες και κυρίως σε αμπελοτεμάχια διαφορετικής ποιότητας (π.χ. τα crus και grands crus στη Γαλλία), που είναι τα αμπελοτόπια ή τα οινοπέδια.

Οι οίνοι ΠΟΠ – ΟΠΑΠ υποχρεωτικώς παράγονται σε οινοποιεία που βρίσκονται μέσα στη ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα σταφύλια που προέρχονται υποχρεωτικώς από τη ζώνη, και η οινοποίηση πρέπει να γίνεται σε οινοποιεία που έχουν τις εγκαταστάσεις τους εντός ζώνης. Αλλά μέχρι εκεί! Η ωρίμανση σε βαρέλια (πλην Σαντορίνης και Μονεμβασίας), η εμφιάλωση (πλην Μονεμβασίας) και η αναγωγική παλαίωση μπορούν να γίνονται και σε εγκαταστάσεις εκτός ζώνης.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του winesurveyor για το θέμα αυτό θα βρείτε εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη