Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύει για δεύτερη χρονιά σε δέκα πόλεις ανά την Ελλάδα με το εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» σε παλιούς και νέους προορισμούς. Δέκατος και τελευταίος σταθμός για φέτος είναι η Σαντορίνη. Σε συνεργασία με το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης και τη συνδρομή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θήρας, η Στέγη διοργανώνει στις 27-29 Μαΐου ένα μουσικό εργαστήριο, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών.
Οι ευκαιρίες αισθητικής αγωγής και ανάδειξης του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών του φάσματος εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Οι ανάγκες για αισθητική εκπαίδευση των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι μάλλον παραγνωρισμένες. Το εργαστήριο αποσκοπεί πρωτίστως στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, που θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας κάθε παιδιού.
Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες μέσω της μουσικής, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό. Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.
Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 27 Μαΐου 2016: Η πρώτη συνάντηση είναι μόνο για τους γονείς
Γονείς παιδιών 6 -8 ετών: 17.00-18.30
Γονείς παιδιών 9 – 12 ετών: 18.30-20.00
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου 2016: Κάθε παιδί συνοδεύεται από έναν γονέα
Παιδιά 6-8 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και ο γονέας τους, ώρες: 10:00-12:00
Παιδιά 9-12 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και ο γονέας τους, ώρες: 12:00-14:00
Επιπλέον δράσεις: Το Σάββατο 28 Μαΐου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Το εργαστήριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και αποτελείται από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος «η μουσική αγαπάει τον αυτισμό». Έννοιες της μουσικής όπως η ταχύτητα, η παύση, ο ρυθμός, το ηχόχρωμα αποτελούν τα βασικά συστατικά του εργαστηρίου και οι συμμετέχοντες καλούνται να παίξουν και να αναλάβουν τον ρόλο του παιδιού και του γονέα.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η παρουσία του γονέα είναι απαραίτητη και στις τρεις συναντήσεις του εργαστηρίου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2286085141, 6971 828108, 10:00-16:00 καθημερινά εκτός Δευτέρας. Η τηλεφωνική κράτηση θέσης εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο μουσικό εργαστήριο και το βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων.