Σ. Τσιόδρας: Η νόσος φθίνει χάρη στα μέτρα – Παραμένουμε σε επαγρύπνηση

“Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα”. Αυτές τις τρεις λέξεις επέλεξε ο Σωτήρης Τσιόδρας για να εξηγήσει απόψε στους ιατρικούς συντάκτες με ποιον τρόπο θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. “Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας.

“Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται σοβαρά. Εμείς στη χώρα μας δεν είδαμε απότομη κορύφωση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ο δείκτης της επιδημίας R0 αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο, δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα και έχει ένα R0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο. Στη χώρα μας ο δείκτης R0 είναι κάτω από το 1 χάρη στα μέτρα. Η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη, κάτι που θα μας επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή, σαν επιστημονική ομάδα, ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον”, πρόσθεσε.

“Φυσικά και αν δεις μια ραγδαία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του ιού θα αναγκαστείς ξανά να πάρεις μέτρα” επεσήμανε ο κος Τσιόδρας και αναφερόμενος σε άλλες χώρες τόνισε: “βλέπετε χώρες που επανέρχονται σε μια κατάσταση lock down γιατί καταγράφουν εισαγωγή κρουσμάτων στην περιοχή τους ή εκθετική διασπορά του ιού”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο κος  Τσιόδρας απάντησε: “Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το R0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις, τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει”. Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι “έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία”. Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου, επισημαίνοντας ότι “όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία”.

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 25 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα. Το σύνολο των κρουσμάτων φτάνει τα 2.170, εκ των οποίων το 56,2% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 555 (25,6%) σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 869 (40%) με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 76 με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν δύο άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας εξαιτίας του κορονοϊού να ανεβαίνει στους 101. Από αυτούς οι 27 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Είκοσι επτά ασθενείς βγήκαν επίσης από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 48.798 έλεγχοι κλινικών δειγμάτων για τον κορονοϊό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Τσιόδρας σε όσους ήδη μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία για την περίοδο του Πάσχα, καλώντας τους να επιτηρούν την υγεία τους, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και να αυτοαπομονώνονται με την εμφάνιση του παραμικρού συμπτώματος, ακόμα και ενός πονόλαιμου, δίνοντας έμφαση στην προστασία των μόνιμων κατοίκων. “Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός αυτές τις μέρες και να δούμε τα αποτελέσματα 15 μέρες μετά από άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Τυχόν λοιπόν συναθροίσεις μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Αυτή είναι η ανησυχία μας. Ακόμη και με την ομιλία μπορεί να μεταδοθεί” τόνισε.

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε από τους πολίτες τα επόμενα 24ωρα να επιδείξουν σύνεση και αποφασιστικότητα, τονίζοντας ότι διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα, την πιο κρίσιμη της προσπάθειας που γίνεται τον τελευταίο καιρό. Υπογράμμισε δε ότι οι επιλογές μας τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν τις εξελίξεις και “το πόσο γρήγορα και αν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο και επιτέλους να πάρουμε πίσω τις ζωές μας”.

Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα. Φέτος, πρόσθεσε, το Πάσχα είναι διαφορετικό και “με επιμονή, με υπομονή, με υπευθυνότητα, με περισσή καρτερικότητα θα το περάσουμε στο σπίτι. Ούτε σε άλλα σπίτια θα πάμε ούτε θα μαζευτούμε σε ταράτσες και πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με σκληρή προσπάθεια”.

Σχετικά με τη Μ. Παρασκευή, ο κος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι τα κοιμητήρια συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και ειδικά εκείνη την ημέρα θα είναι κλειστά σε όλη τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα που προβλέπεται να είναι ανοιχτά, πρόκειται να λειτουργήσουν για έξι ώρες, από τις 13:00 έως τις 19:00.

Τέλος, αναφέρθηκε στη νέα δυνατότητα των ΚΕΠ για αποστολή εγγράφων και πιστοποιητικών στο σπίτι, με ένα τηλεφώνημα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη