Θέματα υγείας: H νόσος του Parkinson

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

H νόσος του Parkinson προσβάλλει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και συνεπώς απασχολεί πολλές οικογένειες, λόγω των σημαντικών συνεπειών της.

Είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσος μετά την νόσο Αλτσχάιμερ. Προσβάλλει το 1% των ανθρώπων άνω των 60 ετών και έως το 4% των άνω των 80 ετών. Η έναρξη όμως των συμπτωμάτων μπορεί να αρχίσει σε πολύ μικρότερες ηλικίες και 5-10% των ασθενών έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών, με έναρξη της νόσου ακόμη και σε ηλικία 20-30 ετών! Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 25.000 ασθενείς της νόσου.

Η νόσος εντοπίζεται κυρίως σε κινητικά ενοχλήματα, όμως μπορεί να επηρεάσει από όσφρηση, έως κατάποση και ύπνο, ομιλία, σκέψη, έκφραση προσώπου κ.ά. Πολύ συχνά όταν δούμε έναν άνθρωπο να τρέμουν τα χέρια του, λέμε ότι πάσχει από Parkinson αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Το χαρακτηριστικό της νόσου είναι οι πολύ αργές κινήσεις, που μπορεί να συνοδεύονται ή και όχι, από τρέμουλο.

[adning id="140783"]


Η διάγνωση της νόσου γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό, νευρολόγο, ο οποίος μέσω λεπτομερούς κλινικής και όχι εργαστηριακής εξέτασης, θέτει την διάγνωση της νόσου. Η ακριβής αιτία εμφάνισης της νόσου δεν είναι γνωστή, με πιθανή πάντως συμμετοχή κληρονομικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο, διότι με συστηματική γυμναστική και φυσικοθεραπεία, μπορούμε να περιορίσουμε τα σοβαρά συμπτώματά της και μαζί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, να απομακρύνουμε τον σοβαρό περιορισμό της κινητικότητας ακόμα και 15-20 χρόνια.

Πλήρης ίαση της νόσου δεν υπάρχει και μόνο με την άριστη συνεργασία με τον ειδικό ιατρό, μπορούμε να έχουμε μια ικανοποιητική ζωή για πολλά χρόνια.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη