Στον απόηχο όσων εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στη Σαντορίνη γύρω από τη διαχείριση της κρουαζιέρας, με ανακοίνωσή του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας τοποθετείται ξεκάθαρα, αφού “η παραπληροφόρηση έχει πνίξει την αλήθεια”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ΔΛΤ Θήρας σημειώνει αρχικά ότι αν και η απόφαση 70/30 αφορά πρωτίστως τη διαδικασία απο-επιβίβασης επιβατών στα δύο λιμάνια κρουαζιέρας (Όρμου Φηρών και Αθηνιού), οι εντονότερες αντιδράσεις δεν προέρχονται από τους φορείς που δραστηριοποιούνται άμεσα στη θαλάσσια μεταφορά των επιβατών, αλλά από άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Επισημαίνει μάλιστα τη χρονική συγκυρία που αυτές εκδηλώθηκαν, δηλαδή απ’ όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται η εν λόγω απόφαση στις 31/5, και απ’ όταν ξεκίνησε η υποχρεωτική εγγραφή των λαντζών στα ημερολόγια στις 19/6. Αυτό, κατά το ΛΤΘ, δείχνει ότι η διαφωνία σχετίζεται με την εφαρμογή των μέτρων και όχι με τη διαδικασία λήψης τους.
Το ΔΛΤ Θήρας κάνει λόγο για καθεστώς αυθαίρετης υποβάθμισης του Ορμου Φηρών από κύριο λιμάνι κρουαζιέρας διαχρονικά σε βοηθητικό λιμάνι, με “διαρροές προς “άγνωστες” κατευθύνσεις, ανάλογα με τα οικονομικά συμφέροντα των ολίγων”. Αντίστοιχα το λιμάνι του Αθηνιού από βοηθητικό για την κρουαζιέρα είχε μετατραπεί σε κύριο λιμάνι όπου απο-επιβιβαζόταν συντριπτικά μεγάλος αριθμός επιβατών, ακόμα και το σύνολο των επιβατών κάποιων πλοίων, “με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των κλειστών δομών”. Η κατάσταση που περιγράφει το ΔΛΤ Θήρας είχε να κάνει με “μια πρωτεύουσα φάντασμα, ένα τελεφερίκ να υπολειτουργεί, επαγγελματίες πολλών κλάδων σε απόγνωση, Περίσσα και Καμάρι άδεια και τα υπόλοιπα χωριά αόρατα για την κρουαζιέρα και μια άναρχη εισροή επισκεπτών κρουαζιέρας στην Οία από πολλές κατευθύνσεις”.
Με αυτά τα δεδομένα και επιδιώκοντας να επανέλθει η ισορροπία στα δύο λιμάνια, συνυπολογίζοντας παράλληλα την επιβάρυνση του Αθηνιού από την ακτοπλοΐα, τα ημερόπλοια και τα εκδρομικά σκάφη, αλλά και τη δεσμευτική ΚΥΑ για την κυκλοφορία στην περιοχή, η ρύθμιση της κατάστασης ήταν απαραίτητη, παρά την αναμενόμενη λάσπη από διάφορες πλευρές, όπως αναφέρει το ΔΛΤ Θήρας.
“Μπορεί κάποιος, να βγάλει συμπεράσματα για την ορθότητα ή μη μιας απόφασης, χωρίς να εφαρμοστεί πρώτα και μάλιστα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής; Υπάρχει κάποιος, με ναυτική εκπαίδευση σε όλο τον πλανήτη που να μην πιστεύει ότι χρειάζεται να τηρούνται σωστά τα ημερολόγια στα πλοία; Αν μία απόφαση ενός Υπουργείου ισχύει για όλη την Ελλάδα για συγκεκριμένο θέμα πχ είσπραξης, τι είμαστε εμείς να εξαιρεθούμε, ή είναι στην δικαιοδοσία κάθε Προέδρου να κάνει τα στραβά μάτια;” διερωτάται το ΔΛΤ Θήρας.
Σχετικά με τη σημερινή (22/6) κινητοποίηση των τουριστικών λεωφορείων, η οποία αρχικά ονομάστηκε απεργία και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μερική αποχή μόνο από την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, το ΔΛΤ Θήρας τη θεωρεί εντελώς προσβλητική προς τους θεσμούς, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Δήμαρχο για την Πέμπτη 25/6. Δηλώνει επίσης πως με τις εναλλακτικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί προς την CLIA και τους πράκτορες σχετικά με τη διευκόλυνση και τη μεταφορά των επιβατών, δε θα έπρεπε να είχαν ακυρωθεί οι σημερινές προσεγγίσεις των πλοίων.
Σχετικά με τη στάση της Ένωσης Τουριστικών Λεωφορείων απέναντι στην απόφαση για το 70/30, το ΔΛΤ Θήρας αναφέρει πως από τον Απρίλιο δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων αλλά κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα θα μετρηθούν κατά την εφαρμογή της, καταλογίζει δε τη “διγλωσσία” στις ανακοινώσεις της Ένωσης πως το πρόβλημα είναι τα πάρκινγκ και όχι η απόφαση. Σημειώνει πάντως πως στον Αθηνιό έχουν παραχωρηθεί δωρεάν χώροι στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία.
“Επιζητούμε τον διάλογο και το έχουμε αποδείξει συναντώντας ήδη από τις 2/4 έως και πρόσφατα, μέλη και το προεδρείο του συγκεκριμένου σωματείου λεωφορειούχων, που πρωτοστατεί στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων, ενώ φιλοξενήσαμε την περασμένη εβδομάδα την Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας και εκπροσώπους σε υψηλές θέσεις ευθύνης των εταιρειών κρουαζιέρας. Μιλήσαμε για όλα και έχουμε συμφωνήσει έναν νέο τρόπο πιο άμεσης και συχνής επικοινωνίας” τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΔΛΤ Θήρας και καταλήγει:
“Η θέση μας είναι σαφής. Υποστηρίζουμε την κρουαζιέρα με όλες μας τις δυνάμεις. Όμως, η τουριστική δραστηριότητα της κρουαζιέρας δεν πρέπει να συγκεντρώνεται σε κλειστά σχήματα ή περιορισμένα οικονομικά συμφέροντα, αλλά να διαχέεται με τρόπο που να ωφελεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών του νησιού. Θέλουμε μια Σαντορίνη που θα απολαμβάνει εξίσου, χωρίς αποκλεισμούς τα οφέλη της κρουαζιέρας και επιχειρήσεις ακμαίες οικονομικά. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι οι επιλεκτικές αποχές από την εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιέρας δεν βοηθούν ούτε το νησί, ούτε την τοπική οικονομία, ούτε τους ίδιους, όπως θα φανεί στο εγγύς μέλλον”.







