Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέου τύπου τεχνητή βαλβίδα καρδιάς, της οποίας το μέγεθος δεν είναι σταθερό αλλά προσαρμοζόμενο. Ο καινοτόμος σχεδιασμός καθιστά περιττή την αντικατάσταση της βαλβίδας, όταν ένα παιδί μεγαλώνει, καθώς η βαλβίδα μεγαλώνει και αυτή. Από την καινοτομία αναμένεται να επωφεληθούν και οι ενήλικοι με βαλβίδα.
Περισσότερα από 330.000 παιδιά παγκοσμίως γεννιούνται κάθε χρόνο με ελάττωμα στη βαλβίδα της καρδιάς τους και εκατομμύρια άλλα που αναπτύσσουν αργότερα καρδιοπάθειες, χρειάζονται αλλαγή βαλβίδας. Σήμερα οι προσθετικές βαλβίδες καρδιάς που τοποθετούνται στα παιδιά με εκ γενετής καρδιοπάθειες, είναι σταθερής διαμέτρου και απαιτούν κάθε λίγα χρόνια νέες διαδοχικές επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς για την αντικατάστασή τους με κάποια μεγαλύτερη. Παιδιά που τοποθετούν την πρώτη τους βαλβίδα έως την ηλικία των δύο ετών, θα χρειασθούν συνήθως έως πέντε υψηλού κινδύνου (για εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο) ακόμη καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις μέχρι να ενηλικιωθούν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πέδρο ντελ Νίδο, επικεφαλής του Τμήματος Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, δημιούργησαν μια ευμετάβλητη βαλβίδα, που επιτρέπει στα παιδιά να κρατούν την ίδια βαλβίδα έως την ενηλικίωσή τους.
Η νέα βαλβίδα έχει δοκιμαστεί έως τώρα με επιτυχία σε μεγάλα ζώα (πρόβατα και αρνιά), στα οποία λειτούργησε χωρίς πρόβλημα έως δέκα εβδομάδες. Η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους αναμένεται σε ένα έως δύο χρόνια. “Αν οι προκλινικές μελέτες μας επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, τότε τότε αυτό θα επιφέρει μια πραγματική μεταμόρφωση”, δήλωσε ο δρ Νίδο.
Η βαλβίδα -ο σχεδιασμός της οποίας αντλεί έμπνευση από τις διαστελλόμενες και συστελλόμενες βαλβίδες των φλεβών των κάτω άκρων- μπορεί να διασταλεί, διατηρώντας τη λειτουργικότητά της, μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής εισαγωγής ενός μικρού καθετήρα (μπαλονιού). Η νέα βαλβίδα μειώνει επίσης τον κίνδυνο θρόμβωσης σε σχέση με τις υπάρχουσες προσθετικές βαλβίδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[adning id="140783"]