Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Σαντορίνη απειλείται από τη μάστιγα του υπερτουρισμού

"Καλείσαι να αντιμετωπίσεις όλη την πίεση και την εξάντληση που ασκεί ο υπερτουρισμός, μεταξύ των άλλων, και στην εκκλησιαστική ζωή των ντόπιων", τόνισε στον νέο Μητροπολίτη Θήρας Αμφιλόχιο

Ειδική αναφορά στην Σαντορίνη έκανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας για την τοπική Εκκλησία, κατά τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλόχιου. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως η Σαντορίνη δέχεται επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι συνώνυμη με αυτό που λέμε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

“Είναι το ελληνικό νησί που περισσότερο από όλα απειλείται από την μάστιγα του υπερτουρισμού. Είναι το νησί που δεν χρειάζεται καθόλου να ξοδέψει χρήματα για τη διαφήμισή του. Διαφημίζεται από την ύπαρξη του και τις ομορφιές του. Αυτό όμως έχει συνέπειες για τη ζωή των μόνιμων κατοίκων και του περιβάλλοντος” σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε ειδική αναφορά στα αξιοθέατα του νησιού προσθέτοντας ότι “όλα αυτά που ελκύουν τους τουρίστες από μόνα τους δεν δίνουν απαντήσεις στα βαθύτερα υπαρξιακά προβλήματα των ντόπιων. Δεν είναι ο πλούτος συνώνυμο της ευτυχίας. Τα υλικά αγαθά από μόνα τους, όχι μόνο δεν επαρκούν για να προσφέρουν το ουσιαστικό νόημα της ζωής στην ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά χωρίς βαθύτερη ωριμότητα αποπροσανατολίζουν”.

“Το ποίμνιό σου βρίσκεται εκτεθειμένο σε κουλτούρες και νοοτροπίες αλλότριες. Αυτό φυσικά δεν είναι εκ των προτέρων αρνητικό. Ο ελληνισμός πάντοτε ήταν ανεκτικός σε διάφορους πολιτισμούς και φιλόξενος. Είχε την ικανότητα να συμβιώνει με το διαφορετικό. Να σέβεται την ετερότητα. Να συνομιλεί με ξένους πολιτισμούς” συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη.

Επεσήμανε, επίσης, ότι “η πρόταξη της οικονομικής ανάπτυξης και του κέρδους απαιτεί εξαντλητική εργασία από τους ντόπιους που δεν τους επιτρέπει να ζουν σε ρυθμούς φυσιολογικούς και να ασχοληθούν με τα ουσιώδη του βίου. Αυτή η πραγματικότητα έχει δυσάρεστες συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Αποσυνθέτει τις ανθρώπινες σχέσεις. Σε αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα οι ντόπιοι δεν έχουν τον χρόνο να καλλιεργήσουν και να διασώσουν στην καθημερινότητά τους τον ορθόδοξο τρόπο ζωής. Επομένως, ο πηγαιμός σου σε αυτόν τον τόπο δεν είναι μια βόλτα στην Καλντέρα. Μπροστά σου ξανοίγεται ένας Γολγοθάς. Καλείσαι να αντιμετωπίσεις όλη την πίεση και την εξάντληση που ασκεί ο υπερτουρισμός, μεταξύ των άλλων, και στην εκκλησιαστική ζωή των ντόπιων. Η αποστολή σου και η ευθύνη σου είναι με επιμονή και δίχως ίχνος επιθετικότητας να παλέψεις για να διατηρηθεί και να διασωθεί το ήθος του ορθοδόξου πολιτισμού. Καλείσαι να υπενθυμίσεις στους ντόπιους με αγάπη την πεποίθηση της Εκκλησίας, ότι πέρα από την οικονομία και τον πλούτο κάτι άλλο είναι αυτό που δίνει νόημα στην ζωή και αντιμετωπίζει την απειλή του θανάτου. Ενός θανάτου που τις περισσότερες φορές έρχεται απρόσκλητος και δε μας αφήνει να χαρούμε τον πλούτο που με αίμα αποκτήσαμε. Δεν θα απογοητευτείς εάν στηριχτείς στην βεβαιότητα πως όταν η εκκλησιαστική κοινότητα λειτουργεί αυθεντικά τότε, όπως η ύπαρξη της νήσου αποτελεί την καλύτερη διαφήμισή της, έτσι σε άλλο επίπεδο και με άλλο τρόπο, μια ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα αυτόματα γίνεται η λυχνία που φέγγει στο σκοτάδι, το αλάτι που νοστιμίζει την ζωή μας. Καλείσαι να προβάλλεις ότι η Εκκλησία ως τρόπος ζωής, ως αγάπη και ελευθερία, όπως ο Χριστός μας τα παρέδωσε και όχι όπως ο καθένας από μας τα φαντάζεται, αποτελεί αξία μοναδική και ανεπανάληπτη πραγματικότητα άνευ της οποίας όλα γίνονται ανούσια και άνευ νοήματος. Καλείσαι να θέσεις ως απόλυτη προτεραιότητά σου την υπακοή στο θέλημα του Θεανθρώπου τον οποίο εντός ολίγου θα σου ανατεθεί να εικονίζεις και να προβάλλεις την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας ως την κύρια οδό Σωτηρίας του ποιμνίου σου και προς Δόξαν του Τριαδικού Θεού”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη