27.1 C
Santorini
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Η Σαντορίνη τιμά την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις την Κυριακή 22 Μαΐου

Πρωτοσέλιδα

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, με σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι φετινές εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης θα γίνουν Κυριακή 22 Μαΐου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον Δήμο Θήρας περιλαμβάνει:

1. Σημαιοστολισμό από τις 08:00 μέχρι τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου 2022.
2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών & Κοινοτικών Καταστημάτων, καθώς και Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 22ης Μαΐου 2022 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
3. Τέλεση μνημόσυνης ακολουθίας την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και ώρα 10:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας.
4. Μετά το τέλος της ακολουθίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία δίπλα στο Λιμεναρχείο Θήρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών από τις Αρχές του τόπου.
5. Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Γιώργος Μερτής, Δημοτικός υπάλληλος του Δήμου Θήρας.

Μήνυμα του Δημάρχου Θήρας για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων
Στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα, ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας αναφέρει τα παρακάτω:

“Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι ημέρα μνήμης και αναστοχασμού, για τον απανταχού Ελληνισμό αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, σχετικά με το τραγικό αυτό ιστορικό γεγονός και τα διδάγματα που απορρέουν από αυτό. Η γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους, η οποία μετρά διαπιστωμένα πάνω από 350.000 θύματα αποτελεί μία από τις πιο φρικτές και μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας στον 20ο αιώνα.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, παρά τις σφαγές, τους βασανισμούς, και τον απάνθρωπο ξεριζωμό του από τις πατρογονικές του εστίες, κατάφερε να διατηρηθεί ζωντανός, να παραμείνει ενωμένος, ν’ ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και με αξιοπρέπεια, εργατικότητα και δύναμη ψυχής, να διατηρήσει άσβεστη την παράδοση, τη γλώσσα και την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι και στη Σαντορίνη, ο Ποντιακός Ελληνισμός εκπροσωπείται επάξια από δραστήριους, δημιουργικούς και φιλοπρόοδους Πόντιους στην καταγωγή συμπολίτες μας, συλλογικός εκφραστής των οποίων είναι ο δραστήριος Σύλλογος Ποντίων.

Ο Δήμος Θήρας και προσωπικά ως Δήμαρχος αισθανόμαστε χρέος μας να αποτίσουμε τιμή στην μνήμη, όσων χάθηκαν άδικα σε αυτή την άγρια σφαγή. Παράλληλα, έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε άσβεστη στην εθνική συλλογική μνήμη την θυσία και τον ηρωισμό των Ποντίων αδελφών μας και  να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τα μηνύματα καρτερικότητας, λεβεντιάς, πατριωτισμού, πίστης, αισιοδοξίας κι ελπίδας, που πηγάζουν από τον τιτάνιο αγώνα των Ελλήνων του Πόντου”.

Μήνυμα Μ. Ορφανού για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο δημοτικός σύμβουλος Θήρας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά”, Μανόλης Ορφανός, αναφέρει:

“103 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κτηνωδία των Τούρκων προς τον Ελληνισμό του Πόντου με την σφαγή και τον εκτοπισμό των Ποντίων. Πείνα, δίψα, βασανιστήρια, εξάντληση από τις κακουχίες ήταν οι μέθοδοι των Νεότουρκων για τον αφανισμό τους.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός καταφέρνει να σταθεί στα πόδια του, να ενσωματωθεί και να διαπρέψει με αξιοπρέπεια στηριζόμενος στην πολιτισμική του ταυτότητα, που παραμένει αναλλοίωτη έως και σήμερα.

Η 19η Μαΐου είναι μια μέρα μνήμης για να μην ξεχνάμε την βαρβαρότητα που έπληξε τους Έλληνες τους Πόντου και αποτέλεσε βαθιά πληγή στον Ελληνισμό. Είναι καθήκον μας να τιμούμε την μνήμη τους και να διδασκόμαστε από τις τραγωδίες του παρελθόντος ώστε να προλαμβάνουμε τα λάθη του μέλλοντος για να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενεές την σπίθα για ελευθερία, την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια”.Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Τα κρουαζιερόπλοια του Ιουλίου

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν για δεύτερο μήνα στη σειρά οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και καταγράψει το ημερολόγιο του Atlantea, τον Ιούλιο αναμένεται να καταπλεύσουν στη Σαντορίνη 119 κρουαζιερόπλοια.