“Στα παπούτσια του άλλου”: Η ταινία του Γυμνασίου Εμπορείου που βραβεύτηκε για το μήνυμα της συμπερίληψης

Στο 14ο Διανησιωτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αιγαίου CINEμάθεια 2025-2026

Share

Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη σημαντική διάκριση πρόσθεσε στο ενεργητικό του το Γυμνάσιο Εμπορείου Θήρας, το οποίο ξεχώρισε στο 14ο Διανησιωτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αιγαίου CINEμάθεια 2025-2026, κατακτώντας το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και τον 3ο Έπαινο Αφίσας για την ταινία μικρού μήκους “Στα παπούτσια του άλλου”.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2026 στη Χίο, φιλοξενώντας 43 μαθητικές ταινίες –μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και video clip– από σχολεία της Λήμνου, της Λέσβου, της Χίου, της Εύβοιας, της Λέρου, της Πάτμου, της Τήλου, της Χάλκης, της Ρόδου, της Άνδρου, της Αμοργού, της Σαντορίνης, της Σύρου και της Κρήτης, αλλά και από τα ελληνικά σχολεία της Αστόριας Νέας Υόρκης και της Πατριαρχικής Σχολής Ιεροσολύμων, σμίγοντας στην οθόνη το άλλοτε με το τώρα, τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα, το τραγούδι και τη μαρτυρία, τον πολιτισμό του Αιγαίου με τον ζώντα παλμό της διασποράς.

Η ταινία του Γυμνασίου Εμπορείου, διάρκειας επτά λεπτών, πραγματεύεται με ευαισθησία την αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα στη σχολική κοινότητα, επιλέγοντας μια πρωτότυπη αφηγηματική προσέγγιση. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της:

“Παρουσίαση ενός άλλου κόσμου μέσα στην τάξη όπου το “ΤΥΠΙΚΟ” και το “ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ” αλλάζουν δυναμική. Θέλουμε να αναδείξουμε τη μοναδικότητα των παιδιών και να προσεγγίσουμε με ευαισθησία την εμπειρία της διαφορετικότητάς τους, ανατρέποντας τις συνηθισμένες θέσεις και αντιλήψεις: τα “ΤΥΠΙΚΑ” παιδιά να μειοψηφούν στο σύνολο της τάξης, ενώ τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία να παρουσιάζονται ως οι κανονικοί – συνηθισμένοι. Κάθε άνθρωπος αξίζει να τον βλέπουμε με ισότητα και φυσικότητα.”

Πίσω από το αποτέλεσμα βρίσκεται μια ιδιαίτερα απαιτητική και ουσιαστική συλλογική προσπάθεια. Είκοσι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου συμμετείχαν εθελοντικά, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους εκτός σχολικού ωραρίου για περίπου τρεις μήνες. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν κυρίως τις Κυριακές, με πολύωρη προετοιμασία, πρόβες και γυρίσματα, αποδεικνύοντας πως η διάκριση δεν ήταν αποτέλεσμα συγκυρίας αλλά συστηματικής δουλειάς, συνεργασίας και δημιουργικότητας.

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου Γεωργίας Γαλανίδου, Κατερίνας Καρύδα και Γεωργίας Σιγάλα, οι οποίες καθοδήγησαν και στήριξαν τους μαθητές σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Η επιτυχία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Θυμίζουμε ότι το Γυμνάσιο Εμπορείου είχε διακριθεί και πριν από δύο χρόνια στο CINEμάθεια 2024 με την ταινία μικρού μήκους “ΜΙΛΑ”, η οποία τότε είχε αποσπάσει το 1ο Βραβείο Δημιουργίας Αφίσας και το 2ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας στην κατηγορία των Γυμνασίων.

Η νέα φετινή διάκριση επιβεβαιώνει τη σταθερή παρουσία του σχολείου στον χώρο της μαθητικής κινηματογραφικής δημιουργίας και τη διαχρονική επένδυσή του σε δράσεις που συνδυάζουν την καλλιτεχνική έκφραση με την κοινωνική ευαισθητοποίηση.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη