“Η Ύβρις της Ανθρωπότητας” την Κυριακή 26/4 στη Σαντορίνη

Ακούστε το άρθρο

Μετά από τέσσερις μήνες sold out προβολών σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, το νέο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου με τίτλο “Mankind’s Folly – Η Ύβρις της Ανθρωπότητας” πρόκειται να προβληθεί στη Σαντορίνη, την Κυριακή 26/4, ώρα 18:00 στο Γυμνάσιο Μεσαριάς.

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2026, καταγράφοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική. Ερευνά το λιώσιμο των πάγων μέσω των ιστοριών ανθρώπων στη Σιβηρία και την Αλάσκα, αναδεικνύοντας την καταστροφή του περιβάλλοντος

Την προβολή διοργανώνουν η Περιβαλλοντική Ομάδα Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου, η Dive in Action, η ΕΛΛΕΤ – Τοπική Επιτροπή Θήρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ημεροβιγλίου, οι Πολίτες της Οίας, η Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης, η Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό και η Altana Hospitality.

Στο τέλος της προβολής, θα γίνει διαδικτυακή σύνδεση με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, τον γνωστό δημιουργό του Εξάντα και του Agora I και Agora II, για να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Η Ύβρις της Ανθρωπότητας
Ειδικός Έπαινος (Special Commendation) – Prix Europa 2025 Βερολίνο στην Κατηγορία Ντοκιμαντέρ
Audience Orpheus Award – LAGFF-doc 2026, Los Angeles
Greek Cinema Award for Social Justice – LAGFF-doc 2026, Los Angeles

Διάρκεια: 83 λεπτά
Σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Παραγωγοί: Αναστασία Σκουμπρή, Γιώργος Αυγερόπουλος (2026)
Μία παραγωγή της SmallPlanet Productions σε συμπαραγωγή με το γαλλογερμανικό ARTE G.E.I.E. και την ΕΡΤ, με τη συμμετοχή του RTS (Ελβετία) και την υποστήριξη του ΕΚΚΟΜΕΔ

Περίληψη:
Εκατέρωθεν του Βερίγγειου Πορθμού, ο Νικίτα στην Ανατολική Σιβηρία και η Μάρθα στη Βόρεια Αλάσκα παρακολουθούν τον κόσμο τους να καταρρέει. Το επί χιλιετηρίδες παγωμένο έδαφος, το permafrost, που σφράγισε μέσα του την εποχή των μαμούθ, τώρα ξεπαγώνει με πρωτοφανείς ρυθμούς και κατακρημνίζεται, συμπαρασύροντας ό,τι έχει χτιστεί πάνω του, όλες τις υποδομές του ανθρώπου παντού στην Αρκτική. Σπίτια, δίκτυα ηλεκτρισμού, αγωγοί ορυκτών καυσίμων, δρόμοι, οικισμοί αλλά και ολόκληρες πόλεις κινδυνεύουν.

Ωστόσο, το λιώσιμο του permafrost δεν αποτελεί μόνο ένα τοπικό πρόβλημα που βιώνουν ο Νικίτα και η Μάρθα. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα από το παρελθόν που έχει ήδη ενεργοποιηθεί και απειλεί όλο τον πλανήτη. Καθώς το μόνιμα παγωμένο έδαφος ξεπαγώνει, φέρνει στην επιφάνεια τεράστιες ποσότητες προϊστορικών φυτών και ζώων που είχε εγκλωβίσει μέσα του, και οι οποίες αποσυντίθενται στον 21ο αιώνα, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο — αέρια που επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλόστομες δεσμεύσεις των ηγετών για την κλιματική κρίση ξεθωριάζουν, χαμένες μέσα σε πολέμους και οικονομική αβεβαιότητα. Η “ενεργειακή ασφάλεια” έχει γίνει η νέα προτεραιότητα. Στην Αρκτική, όπου βρίσκονται τεράστια, ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων, οι γεωτρήσεις επεκτείνονται πιο γρήγορα από ποτέ. Στη Σιβηρία, η Ρωσία συνεχίζει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά τις διεθνείς κυρώσεις. Στην Αλάσκα, δίπλα στην κοινότητα της Μάρθας, εγκρίθηκε πρόσφατα ένα τεράστιο έργο εξόρυξης.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Μιλούν για σημεία χωρίς επιστροφή, για αλυσιδωτές επιπτώσεις που δεν θα μπορούν να ανακοπούν. Όμως οι φωνές τους σκεπάζονται από πολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα. Η ιστορία του Νικίτα και της Μάρθας δεν είναι δύο τοπικές τραγωδίες. Είναι μια τελευταία προειδοποίηση από τον παγωμένο Βορρά. Μια προειδοποίηση για όλους μας.

Trailer:

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία εδώ

Κυριακή 26/4 | Ώρα 18:00 | Αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου Μεσαριάς | Είσοδος ελεύθερη


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη